MOTIVARE Aleşii locali - primari, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni - vor avea la dispoziţie 45 de zile, prin derogare de la legea privind statutul aleșilor locali, pentru a-şi alege partidul, fără să-și piardă mandatul. Anunțul a fost făcut în ședința de Guvern de ieri, când a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care le permite aleșilor să-și decidă viitorul politic. Unul dintre susținătorii ideii, premierul Victor Ponta, a declarat că își asumă Ordonanța de Urgență privind primarii, el explicând că ”trebuie deblocată activitatea autorităţilor locale”. ”Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost votați cu USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus premierul. La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a punctat faptul că Guvernul nu a făcut nimic nedemocratic, pentru că aleșii nu sunt obligați să declare apartenența politică. ”Ordonanța are la bază un precedent din 2006, când, în vremea Guvernului Boc, a fost adoptată o lege aproape similară, diferența fiind că, atunci, aleșii au fost obligați să-și declare apartenența politică în 45 zile. În schimb, acum ei au libertatea de a alege. Noi nu facem decât să deblocăm situația. Am primit zeci de semnale din teritoriu că sunt blocaje în consilii locale”, a punctat Dragnea. Inițial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleșii locali să-și poată alege partidul.
OPOZIȚIA, DISPERATĂ Până să fie aprobată, ordonanța a făcut valuri în mediul politic, iar cei care s-au aprins cel mai tare au fost cei de la PNL și PDL, susținuți de Traian Băsescu și camarila sa. Au făcut front comun și au cerut ambasadelor UE, SUA și Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), la fel ca în vara lui 2012, să se facă presiuni pentru ca acest act normativ să nu intre în vigoare. Printr-un comunicat de presă, Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea Ordonanței de Urgență. Speriați probabil că vor pierde numeroși primari sau consilieri, democrat liberalii au mers până într-acolo încât i-au pus pe aleși să-și ia, în scris, angajamentul că nu vor pleca din partid. S-a întâmplat la Arad, unde liderul PDL Arad, Gheorghe Falcă, i-a obligat pe aproape toţi consilierii judeţeni PDL să semneze angajamente sau demisii ”în alb” din funcție, drept garanţie că nu vor migra la alt partid. Falcă a explicat faptul că măsura a fost necesară deoarece există o ”neîncredere”. În altă ordine de idei, senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea va propune grupurilor PNL şi PDL din Senat depunerea unei moţiuni simple care ”să determine” demisia vicepremierului Liviu Dragnea, autorul OUG privind migraţia primarilor. În acest megaconflict, Avocatului Poporului i se cere să atace ordonanța Guvernului la Curtea Constituțională. Au cerut-o șeful statului, dar și Monica Macovei, însă Victor Ciorbea a afirmat că nu doreşte să se antepronunţe până ce nu vede textul ordonanței.
LEGALITATE În ciuda bocitoarelor care își pun poalele în cap, mai sunt și persoane, din afara puterii sau opoziției, care nu văd nimic ilegal în apariția unei astfel de inițiative privind migrația politică. Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat că ordonanţa privind primarii este constituţională. În ceea ce-i privește pe reprezentanții PSD, aceștia spun că principalul motiv pentru care este necesară adoptarea unei noi reglementări în cazul primarilor este legat de ”migrația masivă” a aleșilor locali ai PNL. La rândul său, senatorul de Constanța al PSD Alexandru Mazăre le readuce aminte liberalilor și democrat liberalilor că, în 2006, au adoptat o hotărâre aproape similară. „Atunci era bună, acum nu”, a conchis Mazăre.