450 de români au solicitat asistenţă consulară la Tripoli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

450 de români au solicitat asistenţă consulară la Tripoli

Externe 22 Februarie 2011 / 00:00 587 accesări

La nivelul ambasadei României la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români care se află pe plan local, informează MAE, care recomandă tuturor cetăţenilor români care se află în această ţară să folosească posibilităţile încă existente de a părăsi teritoriul libian. ”Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse”, potrivit MAE. În acest sens, cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica Alerte de Călătorie, pentru a afla informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării de securitate din Libia.

MAE a emis alerte de călătorie pentru Libia, Bahrain, Algeria, Yemen, Iran şi a reînnoit avertismentele în ceea ce priveşte deplasările în Egipt şi Tunisia. Ministerul recomandă cetăţenilor români ca în perioada următoare să evite călătoriile în Bahrain care nu sunt necesare, unde protestele din ultimele zile s-au soldat cu cel puţin patru morţi şi numeroşi răniţi. Pe lângă forţele de ordine, au fost mobilizate formaţiuni militare pentru reinstaurarea calmului. Ministerul român de Externe atrage atenţia, de asemenea, că autorităţile din Arabia Saudită interzic cetăţenilor care nu deţin viză de rezidenţă permanentă în Bahrain să intre pe teritoriul acestui stat prin punctele terestre de trecere a frontierei comune. MAE reaminteşte, totodată, că România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară în Bahrain. Misiunea diplomatică acreditată la Manama este ambasada României în Regatul Arabiei Saudite. MAE menţionează în alerta de călătorie pentru Bahrain că la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul Departamentului Consular, funcţionează o celulă de criză cu linie telefonică proprie (+40.21.319.21.37) la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie de insecuritate din Bahrain pot suna în intervalul orar 10.00 - 18.00.

În cursul zilei de ieri, oficiali UE au anunţat că statele membre iau în considerare posibilitatea de a-şi evacua cetăţenii aflaţi în Libia, după ce situaţia din această ţară este din ce în ce mai confuză şi haotică, iar estul ţării a scăpat aproape în totalitate de sub controlul Guvernului de la Tripoli. Potrivit corespondentului BBC, aproape toţi liderii tribali au anunţat că susţin opoziţia, la fel ca şi principalii lideri religioşi. Ambasadorul Libiei la Liga Arabă, Abdel Moneim al-Honi, a anunţat că se alătură revoluţiei, iar ambasadorul din India, Ali al-Essawi, a demisionat în semn de protest faţă de reprimarea violentă a protestelor. Angajaţi ai ambasadei libiene din Malta s-au alăturat, ieri, protestatarilor. Cel puţin trei angajaţi, printre care şeful securităţii, au ieşit din clădire şi s-au alăturat protestatarilor libieni aflaţi în faţa ambasadei, care au cerut demisia ambasadorului şi ca ambasada să înlocuiască actualul drapel libian cu vechiul steag al monarhiei. Malta este, geografic, statul UE cel mai apropiat de Libia. Compania italiană ENI a anunţat ieri că va repatria familiile angajaţilor săi, precum şi personalul neesenţial din Libia, în condiţiile violenţelor din ultimele zile. ENI a avut extrem de mult de pierdut în urma protestelor, la Bursa din Milano, valoarea acţiunilor companiei a scăzut cu 4,45% la 17,5 euro acţiunea.

• Perspective incerte la Tripoli • Pare să fie doar o chestiune de timp până când regimul Gaddafi va fi înlăturat de la putere, precizează corespondentul BBC, subliniind că mulţi libieni se tem de violenţele care vor urma. Mai multe oraşe libiene sunt controlate de manifestanţi, în special în estul coastei. Mai mulţi militari s-au alăturat revoltei împotriva lui Muammar Gaddafi. Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a menţionat, ieri dimineaţă, un bilanţ de cel puţin 233 de morţi. Într-o intervenţie televizată în noaptea de duminică spre luni, Seif Al-Islam Gaddafi, un fiu al liderului libian, a declarat că Libia este în pragul războiului civil şi ţinta unui complot străin, urmărind instaurarea unei republici islamice. Seif Al-Islam a mai declarat că Libia nu este Egiptul sau Tunisia, ale căror lideri, Hosni Mubarak şi Zine El Abidine Ben Ali, au fost izgoniţi de mulţimea din stradă în ultimele săptămâni. Colonelul Gaddafi nu a făcut nicio declaraţie publică de la începutul violenţelor. El este la putere în Libia din 1969. Saif al-Islam Gaddafi, în vârstă de 38 de ani, a fost rănit într-un schimb de focuri, susţinea ieri, pe site-ul său, grupul egiptean de opoziţie Frăţia Musulmană, care nu a dat însă alte detalii.

Evenimentele din Orientul Mijlociu şi Africa nu sunt rezultatul vreunui complot şi constituie o parte integrantă a schimbărilor ce afectează în prezent lumea, a declarat ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov. Unii experţi au spus că problemele din Libia, Bahrain, Yemen, Algeria, Iordania, Iran şi Irak ar fi fost orchestrate din exterior. După ce a subliniat necesitatea adoptării unei viziuni mondiale asupra acestor evenimente, Gorbaciov a spus: ”Lumea se schimbă. Aceste procese trebuie studiate. Este important să înţelegem că ele au loc în contextul a tot ceea ce se întâmplă acum în Europa şi lumea întreagă”. Gorbaciov a avertizat UE şi SUA faţă de orice tentativă de ingerinţă. ”Cred că este important ca ţările europene şi americanii să adopte o atitudine responsabilă faţă de ceea ce se întâmplă şi să evite să joce vreo carte”, a subliniat el. În opinia sa, ONU ar trebui implicată în această situaţie.



12