Aproximativ 450.000 de catalani, potrivit poliției municipale, au manifestat sâmbătă după-amiaza în centrul orașului Barcelona pentru a cere independența regiunii, după ce Madridul a solicitat Senatului destituirea executivului catalan, transmite AFP. Mulțimea a fost de două ori mai importantă decât marți seara, atunci când 200.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de încarcerarea a doi lideri separatiști catalani, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților. Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la 'normalitate', precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP. Consiliul de miniștri, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, 'în principiu, de miniștrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situație excepțională'.
Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituția Spaniei — care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat—, Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune. Măsurile ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, unde Partidul Popular al lui Rajoy este majoritar și unde și-a asigurat sprijinul socialiștilor din PSOE, principala forță de opoziție, și al centriștilor din Ciudadanos.
'Nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate', a afirmat totuși Rajoy, încercând să-i liniștească pe catalani, foarte atașați de autonomia lor, recuperată după sfârșitul dictaturii lui Franco în 1975. Potrivit lui Rajoy, este vorba doar despre demiterea 'persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii', făcând să fie votate legi contrare Constituției spaniole și statutului de autonomie catalană. Conform unui comunicat al guvernului spaniol, Madridul își va suma responsabilitatea în materie de securitate, ordine publică, finanțe, măsuri fiscale și bugetare, telecomunicații.
La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum în baza căruia autoritățile catalane amenință cu declararea independenței. Potrivit datelor guvernului regional, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus 'da' independenței Cataloniei, în condițiile unei prezențe la vot de numai 43%. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului catalan, liderul separatist Carles Puigdemont va face o declarație de presă la ora locală 21.00 (19.00 GMT).