46 de proiecte de cercetare și inovare, printre care un laborator oncologic și un sistem de simulare a realității virtuale pentru industria auto, primesc 80 milioane de euro din fonduri publice și europene.
Uniunea Europeană nu a finalizat semnarea documentelor cu autoritățile de management, însă Guvernul, prin Ministerul Fondurilor Europene a semnat deja contractele, primind cereri de plată ce vor fi onorate din fondul național alocat proiectelor, dar și din cofinanțările promotorilor, a precizat ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, prezent la conferința internațională Innoteque, care a avut scopul de a se găsi soluții pentru scoterea României de pe lista codașilor europeni la capitolul cercetare și inovare.
Laboratorul de cercetare privind terapia personalizată în tratarea cancerului este realizat de Medisprof SRL și va fi finalizat până în 2020. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014 – 2020, pe axa Mari infrastructuri de Cercetare - Dezvoltare. Finanțarea UE se ridică la 12,4 milioane lei, contribuția Guvernului la 2,1 milioane lei, iar cofinanțarea beneficiarului Medisprof SRL la 6,2 milioane de lei.
”Tot la capitolul Mare infrastructură, este în implementare și proiectul de realizare a Sistemelor de simulare a realității virtuale și testare a componentelor fizice în mediul simulat, instrumente de înaltă tehnologie utilizate în dezvoltarea noilor modele de vehicule, proiect implementat de Renault Technologie Romania, cu o finanțare UE de 4,6 milioane lei, o contribuție națională de 828.723 lei și contribuție proprie de 5,5 milioane lei”, a adăugat Ghinea.
Tot prin POC, pentru susținerea inovării, România urmărește atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate, pentru consolidarea cercetării și dezvoltării. Pe această componentă, spunea, joi, ministrul Fondurilor Europene, au fost deja contractate 44 de proiecte în valoare totală de 78,5 milioane euro.
Participanții la conferință au ajuns la concluzia că România trebuie să aloce fonduri consistente pentru cercetare - dezvoltare. România se situează pe ultimul loc în Europa la capitolul inovare și pe locul 48 în lume, după Republica Moldova.