Nimic nu îi face mai bine unui copil decât joaca în aer liber! Chiar și când temperaturile sunt scăzute, jocurile din curtea casei sau a grădiniței sunt cele mai distractive, provocatoare și pline de aventură. Toamna și iarna aduc cu ele vreme rea, dar și multe oportunități de joacă în aer liber. Toamna vine cu un covor de frunze galbene care poate inspira infinit de multe jocuri. Iarna aduce zăpada mult iubită de cei mici. Nu există motive pentru a le interzice aceste bucurii. Sigur, sunt recomandări serioase în ceea ce privește vântul puternic, viscolul sau temperaturile foarte scăzute, dar nu despre aceste condiții extreme este vorba. Ploaia și temperaturile normale de toamnă și iarnă nu ar trebui să ne împiedice să scoatem copiii în parc sau în curte!
Beneficii medicale de la specialiști
Plimbările și joaca în aer liber în sezonul rece nu sunt doar distractive, ci au beneficii reale pentru copii. Care sunt acestea, aflăm de la specialiștii citați de mommiesmagazine.com!
Întărește sistemul imunitar
Nu este o surpriză faptul că mulți copii care sunt crescuți la țară, în jurul fermelor, sunt mai rezistenți și mai sănătoși decât cei care stau în mediul urban. Acest lucru se datorează faptului că, în mod regulat, ei se joacă în aer liber, în orice anotimp, și sunt expuși la murdărie și animale, în fiecare anotimp bacteriile fiind diferite. Când copiii vin în contact cu aceste lucruri în mod natural și regulat, riscul de a dezvolta tulburări autoimune și alergii este mult mai mic.
Dezvoltă motricitatea și oxigenează întregul corp
Mișcarea fizică este cea care lipsește atunci când joaca se desfășoară în interior. Orice activitate făcută afară înseamnă exercițiu fizic. Orice exercițiu fizic înseamnă dezvoltarea motricității și oxigenarea întregului corp prin punerea organelor în mișcare și în contact. Așadar, mersul pe bicicletă, săriturile în bălți, bătaia cu bulgări, construirea unui om de zăpadă, toate sunt activități foarte importante pentru sănătatea celor mici și argumente să scoatem copiii afară când e frig.
Stimulează imaginația
De ce să ieșiți afară și să vă jucați de-a hoții și polițistul când puteți viziona un film polițist sau puteți juca un joc video? Pentru că imaginația se dezvoltă cel mai bine punându-te în pielea personajului, jucând un rol și implicându-te fizic, nu doar vizual și emoțional.
Crește abilitățile de rezolvare a problemelor
Copiii care se joacă în aer liber învață cum să rezolve problemele din viața reală mai bine decât acei copii care stau mult în camera lor, în fața ecranelor. Sunt dezvoltate capacitatea de relaționare, abilitatea de a rezolva conflicte și plăcerea de relaționare cu alți copii.
„Sursă” de vitamina D
Vitamina D, furnizată de soare, este foarte importantă pentru organism. 10-15 minute de joacă în aer liber ajută mult la fixarea ei în organism. Chiar dacă se recomandă suplimentarea în perioada iernii, joaca în aer liber este benefică.
Un medic pediatru canadian cheamă iarna toți părinții la ședințe pentru a-i asigura că este sănătos pentru copii să stea afară chiar dacă este frig
Dan Flanders, un medic pediatru din Toronto, este un susținător al jocului în aer liber, chiar și când temperaturile sunt scăzute. El semnalează părinților că este ”o idee nesănătoasă” să ții copiii în casă dacă afară este frig și îi îndeamnă să găsească modalități de a-și scoate copiii chiar și în zilele cele mai reci.