5 iunie - ‚Ziua Învățătorului’ : 200 de ani de la prima școală românească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

5 iunie - ‚Ziua Învățătorului’ : 200 de ani de la prima școală românească

Educație 05 Iunie 2018 / 10:19 2627 accesări
(foto: sibiunews.net)

(foto: sibiunews.net)

Pe 5 iunie se sărbătorește Ziua Învățătorului. În semn de respect față de întemeietorul școlii românești, Gheorghe Lazăr, a fost aleasă data sa de naștere ca moment al acestei sărbători.

Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog, traducător și inginer român, este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească (în 24 martie 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava).

Fiu de țăran liber, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aptitudinea pentru studiu, baronul l-a trimis să studieze la gimnaziile din Sibiu și Cluj, și apoi la Viena, unde a urmat studii superioare de filozofie, istorie și de științe fizico-matematice. Ulterior a studiat și teologia. Întors în Transilvania, la Sibiu, a fost hirotonisit arhidiacon și a obținut un post la Școala teologică ortodoxă. A tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și chiar un manual de pedagogie. Din păcate a intrat în conflict cu episcopul Vasile Moga care, fiind un adept al învățământului în limba slavonă, a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română.

În urma unui proces disciplinar, la sfârșitul anului 1815 guvernatorul Transilvaniei l-a destituit pe Gheorghe Lazăr din funcție, punându-l sub supravegherea autorităților polițienești. Aceasta l-a determinat ca, în 1816, să treacă munții și să se stabilească la București.

În Țara Românească Gheorghe Lazăr se manifestă ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil pe atunci, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă. Sprijinit de Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, a trebuit să ducă o muncă intensă cu cei care susțineau că limba română este prea săracă pentru a exprima adevărurile științei.

La 24 martie 1818, obținând aprobarea pentru înființarea școlii românești, și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul capitalei, la Sfântul Sava. Noua instituție a devenit curând principalul focar de consolidare și difuzare a culturii românești.

Din prima generație de elevi au făcut parte, printre alții, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Simion Marcovici și alții.

(sursa: Vasile Andreica, informatia-zilei.ro)



12