5 ore cum nu s-au mai văzut de 20 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

5 ore cum nu s-au mai văzut de 20 de ani

Justiție 04 Decembrie 2012 / 00:00 765 accesări

URGIE În noaptea de duminică, 2 decembrie, spre luni, 3 decembrie, Constanţa, dar şi Dobrogea au fost sub avertizare cod portocaliu de furtună. Un vânt deosebit de puternic, care s-a manifestat de la ora 2.00 până la ora 7.00 şi care a bătut cu aproape 100 de km/h, a măturat întreg judeţul lăsând în urmă pagube însemnate. Din nordul judeţului Constanţa şi până în sud, vântul, care a precedat ploii abundente, a făcut ravagii în zeci de localităţi: copaci smulşi din rădăcini, maşini avariate, acoperişuri luate pe sus de furtună şi aruncate cât colo, geamuri sparte, linii de joasă tensiune rupte, grajduri puse la pământ şi drumuri blocate. Zorii au dezvăluit un peisaj sumbru, la vederea căruia mii de oameni s-au luat cu mânile de cap. Aproape 90 de localităţi au rămas fără curent electric, iar alte 28 de localităţi au rămas fără apă potabilă. Imediat, primăriile localităţilor lovite de furtună şi Prefectura Constanţa au constituit, la cererea prefectului Eugen Bola, comandamente de urgenţă la nivelul fiecărei autorităţi în parte şi au purces la evaluarea pagubelor produse de natura dezlănţuită. Din evaluările parţiale, Constanţa a fost în topul localităţilor unde natura şi-a făcut de cap, iar pagubele rămase în urmă sunt greu de estimat. Pe lângă copacii smulşi din rădăcină şi acoperişurile şi balcoanele luate de vânt şi proiectate pe maşini, şi panouri publicitare au fost făcute una cu pământul.

DRUMURI ÎNGREUNATE Vântul foarte puternic a devastat mai multe case şi instituţii din Medgidia, unde 123 de acoperişuri au fost distruse, alături de aproape 50 de copaci şi diverse construcţii (chioşcuri, garduri şi stâlpi de tensiune). Tot în Medgidia s-a înregistrat o situaţie aparte, unde un acoperiş de bloc a căzut peste mai multe case. Pe de altă parte, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil, s-a circulat îngreunat pe mai multe şosele importante, printre care DN 22, DN 2A, DN 3, DN 22C, DN 38, DN 39. Tot din cauza vântului puternic au fost afectate mai multe linii electrice de la staţiile Regiei Judeţene de Apă, astfel că staţiile de pompare a apei potabile nu au mai putut funcţiona preţ de câteva ore. Din cauza furtunii au fost închise şi porturile de la Marea Neagră, încă de la miezul nopţii de duminică spre luni. De asemenea, din acelaşi motiv a fost restricţionat şi traficul de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către Portul Constanţa Sud - fluvial. Eugen Bola a cerut Guvernului, aseară, alocarea de fonduri din rezerva de stat pentru remedierea pagubelor provocate de furtună.

Constatările comisiei de evaluare a pagubelor:

- Municipiul Constanţa - acoperişul unui bloc smuls; 55 de copaci căzuţi; 9 maşini avariate.

- Medgidia - acoperişul unui bloc căzut pe case; două acoperişuri căzute pe maşini; 123 de acoperişuri distruse (grav - 27, uşor - 96), 16 construcţii distruse (chioşcuri, garduri) - una grav, 15 - uşor; 42 de copaci căzuţi; cinci stâlpi distruşi.

- Cernavodă - 3 acoperişuri de barăci căzute

- Năvodari - acoperiş căzut pe firele de electricitate; acoperiş căzut pe maşină; acoperiş căzut pe carosabil.

- Agigea - acoperişul unei case luat de vânt.

- Cuza Vodă - 7 acoperişuri de case căzute.

- Pantelimon - 5 acoperişuri de case afectate.

- Poarta Albă - 3 acoperişuri de blocuri afectate; 15 acoperişuri de case căzute.

- Seimeni - 6 acoperişuri de case căzute.

- Tortomanu - 20 acoperişuri de case căzute.

- Târguşor - 1 acoperiş căzut.

Situaţia alimentării cu energie electrică a localităţilor: - 87 localităţi (comune şi satele aparţinătoare) afectate.

Situaţia alimentării cu apă potabilă a localităţilor: - 28 de localităţi afectate din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică a pompelor.



12