5% din probele de lapte au aflatoxină!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalul laptelui, la final?

5% din probele de lapte au aflatoxină!

Eveniment 22 Martie 2013 / 00:00 499 accesări

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut publice, ieri, rezultatele anchetei pentru determinarea conţinutului de aflatoxină M1 din lapte (cu efect cancerigen) şi a arătat că, din cele 1.335 de probe recoltate, 67, reprezentând 5%, au fost pozitive. Din cele 67 de probe de lapte în care s-a găsit aflatoxină peste limita europeană admisă, 34 au provenit din ferme, cinci - de la centre de colectare, opt - de la automate de vânzare, iar 20 - din unităţi de procesare. În cadrul anchetei, au fost verificate 785 de ferme, probe pozitive fiind la 4,3% dintre acestea, 177 de centre de colectare, 134 de automate pentru vânzare şi 239 de unităţi de procesare. Cu acelaşi prilej, 47 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud au fost închise temporar, echivalentul a 14% din numărul total de automate din România, 193 de tone de lapte crud au fost oprite de la procesare/vânzare, ceea ce reprezintă 0,03% din producţia lunară a României, iar 104 tone de produse lactate au fost reţinute în depozitele unităţilor de procesare şi distruse, respectiv 1,66% din producţia lunară a României. Probele au fost recoltate timp de o săptămână, începând din 7 martie, analizele derulându-se ulterior. Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă. ANSVSA a anunţat, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că unităţile din industria laptelui în care a fost oprită activitatea din cauza suspiciunii legate de aflatoxină vor reîncepe să producă, probabil, în câteva zile. Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată. Potrivit ANSVSA, laptele poate conţine aflatoxină ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate. Condiţiile de depozitare a cerealelor şi plantelor influenţează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creşterea lor fiind favorizată de medii cu umiditate şi temperatură ridicate şi lipsa ventilaţiei. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleaginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), cereale.



12