50 de români care au refuzat plecarea de pe teritoriul Libiei se mai află în prezent la Tripoli iar din cauza situaţiei precare de securitate în portul Tripoli, nu există nicio posibilitate de evacuare a lor. MAE reaminteşte că a acordat întreaga atenţie evacuării cetăţenilor români care se aflau în Libia, înainte de începerea acţiunilor militare, fiind evacuaţi 739 români. Din 14 mai, activitatea ambasadei României la Tripoli a fost suspendată, sarcina de monitorizare şi soluţionare a cazurilor românilor din Libia fiind preluată direct de MAE, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare. MAE atrage atenţia că nivelul maxim de alertă anunţat anterior rămâne în vigoare. Ignorarea acestui avertisment atrage după sine întreaga răspundere a românilor. MAE recomandă românilor care necesită asistenţă în vederea evacuării să contacteze urgent Direcţia Relaţii Consulare, la 0040 21 3196870 şi misiunile diplomatice de la Tripoli ale Ungariei şi Republicii Cipru, cu care autorităţile române sunt în contact.
STEAGUL REBELILOR PE LOCUINŢA LUI GADDAFI Confruntări grele au avut loc, ieri, la Tripoli, în zona reşedinţei fortificate a colonelului Muammar Gaddafi din cartierul Bab al-Aziziya. Rebelii au încercuit reşedinţa iar unii au intrat prin porţile exterioare ale acesteia. Ulterior, rebelii au arborat steagul lor pe locuinţa lui Gaddafi. De asemenea, rebelii au preluat controlul şi asupra aeroportului internaţional din Tripoli. În estul ţării, rebeliunea a preluat sub controlul său un oraş petrolier vital, Ras Lanuf şi a împins forţele pro-Gaddafi înapoi la marginea oraşului Bin Jawad. În urma unor confruntări violente, forţele pro-Gaddafi s-au retras mai la vest de oraşul natal al liderului libian, Syrte. Astfel, situaţia de la Tripoli continuă să fie extrem de tensionată. Anterior, canalul de televiziune controlat de opoziţie Libya TV a transmis că rebelii controlează 75% din Tripoli, ulterior, însă, conform unor informaţii din alte surse, rebelii ar fi controlat, luni seara, 95% din Tripoli dar în cursul nopţii ar fi pierdut o parte din teren.
GADDAFI NU E O ŢINTĂ PENTRU NATO Gaddafi se află în continuare la Tripoli, a afirmat fiul acestuia, Seif al-Islam, fără a preciza locul exact. ”Liderul libian este încolţit şi înfrângerea sa nu reprezintă decât o chestiune de timp”, a estimat vicepremierul britanic, Nick Clegg, estimând că apariţia la Tripoli a lui Seif Al-Islam nu a fost un semnal al revenirii în forţă a regimului Gaddafi. Seif Al-Islam, a cărui capturare fusese anunţată duminică, de rebeli, a reapărut, în noaptea de luni spre marţi, la Tripoli, în mijlocul susţinătorilor săi. ”Gaddafi nu reprezintă o ţintă pentru NATO”, a afirmat, ieri, purtătorul de cuvânt al operaţiunii Unified Protector. Totuşi, el a avertizat că dacă Gaddafi se află într-un centru de comandă al forţelor guvernamentale, o astfel de clădire ar constitui o ţintă legitimă pentru NATO. Oficialul a recunoscut că NATO nu are nicio certitudine cu privire la locul în care se află liderul libian. NATO susţine că ar putea avea un rol şi în perioada imediat următoare îndepărtării de la putere a lui Gaddafi. Deocamdată, continuă operaţiunile de luptă în Libia. SUA monitorizează bazele pentru arme chimice din Libia, a anunţat, ieri, Dave Lapan, purtător de cuvânt al Pentagonului, precizînd că SUA cred că Gaddafi se află încă în Libia.
ÎMPRUMUT GERMAN Germania va împrumuta 100 de milioane de euro rebelilor libieni, în câteva zile, a anunţat ministrul de Externe, Guido Westerwelle. Conform unui acord semnat luni, la Benghazi, prima tranşă a împrumutului va fi trimisă Consiliului de Tranziţie, pentru ca acesta să-şi finanţeze operaţiunile. Garanţia împrumutului este formată din bunuri în străinătate. Benghazi va păstra banii până când vor fi eliberate de sub restricţii bunurile regimului Gaddafi. Numai Germania are bunuri de 7,2 miliarde de euro. Ministrul a cerut Consiliului de Securitate ONU să adopte o rezoluţie pe tema Libiei, ”pentru ca miliardele de dolari din conturi blocate să revină poporului libian”.