TRANZIŢIE IMPRESIONANTĂ Campionatul European de Fotbal Euro-2012 a marcat o cotitură în utilizarea tehnologiilor online pentru urmărirea unui eveniment sportiv, aproape de jumătate dintre cyber-fani optând pentru telefoanele inteligente şi tablete, faţă de computere. ”Din punct de vedere al tehnologiei, Euro-2012 a fost un soi de piatră unghiulară”, a declarat Daniel Marion, director pentru tehnologiile informaţiei şi al comunicării al UEFA, la una din sesiunile celui de-al 22-lea Forum Economic organizat la Krynica, în sudul Poloniei. ”Cred că maniera de a urmări fotbalul s-a schimbat”, a apreciat acesta, subliniind că, totuşi, telespectatorii, al căror număr a atins cifra record de 272 milioane pentru finala Campionatului de la Kiev, din iulie, dintre Spania şi Italia, reprezintă în continuare majoritatea suporterilor din întreaga lume. Este însă cert că oamenii petrec tot mai mult timp pe telefoanele portabile şi pe tablete. Se estimează în premieră că 50% din conţinutul online este consultat prin intermediul mobilelor şi al tabletelor, mai degrabă decât pe calculatoare personale sau laptop-uri, ceea ce este impresionant.
SECURIZAREA OPERAŢIUNILOR PE MOBIL Industria IT este, în prezent, cel mai dinamic segment economic. Apple se apropie de preluarea companiei americane AuthenTec, specializată în sisteme de securitate pe bază de amprentă digitală, iar unii analişti sugerează că senzorii vor fi prezenţi încă de pe noul model iPhone, ce va fi dezvăluit mâine. Consiliul director al AuthenTec va vota vânzarea companiei către Apple pe data de 4 octombrie. Este vorba despre o tranzacţie de 365 de milioane de dolari, una dintre cele mai mari efectuate vreodată de Apple. Compania este specializată în securitatea telefoanelor mobile şi dezvoltă pentru Apple senzori de amprentă. Cele două companii au un contract comercial până în septembrie 2013 şi negociază încă de la sfârşitul anului trecut. Dacă scanarea amprentelor nu se va număra printre funcţiile iPhone-ului 5, viitorul model va fi echipat aproape sigur cu această tehnologie. Scanarea amprentelor ar putea fi utilizată pe iPhone pentru deblocarea informaţiilor sensibile sau pentru securitate sporită la efectuarea de plăţi electronice, Apple pregătind şi ”un portofel electronic”.
VERSIUNE SUPLIMENTARĂ Samsung nu lasă însă Apple să se bucure de nici un avantaj. Având în vedere că Samsung nu este străin de domeniul terminalelor dual sim, nu ar trebui să pară dubios faptul că au creat şi un Galaxy Note lI cu spaţiu pentru două carduri SIM. Aparent, deşi nu a mediatizat acest model la Târgul de Produse Electrice şi Electronice de la Berlin, Samsung a creat şi o versiune dual SIM exclusiv pentru piaţa din China, mai precis pentru operatorul China Unicom. Galaxy Note lI are specificaţii identice cu cele al modelului clasic, cu excepţia încorporării unui slot suplimentar pentru carduri SIM. Noua variantă va apărea în China în luna octombrie.
SUCCES ÎN MEDIUL ONLINE Folosirea unui telefon inteligent sau a unei tablete devine o condiţie pentru a demonstra succesul. În premieră, campania electorală din SUA se va decide în spaţiul virtual, reţeaua de microblogging Twitter fiind locul care trebuie câştigat. Deocamdată, Barack Obama domină pe Twitter, dar a demonstrat că a întâmpinat dificultăţi în timp ce a încercat să sune doi voluntari din cadrul campaniei sale electorale de pe un iPhone, în pofida faptului că este un susţinător constant al tehnologiei. Preşedintele s-a oprit într-un birou de campanie din Port St. Lucie din statul Florida, pentru a le mulţumi voluntarilor. Apoi, pentru camerele de luat vederi, Barack Obama a încercat să sune doi voluntari. Dar în momentul în care consilierul Marvin Nicholson i-a înmânat preşedintelui iPhone-ul său, acesta nu a reuşit să îl facă să funcţioneze. Un reporter care a asistat la scenă a declarat că preşedinte părea dezorientat. În cele din urmă, Barack Obama a afirmat: ”Oh, am reuşit să sun. Ţineţi-vă bine, pot să fac asta! Vedeţi, încă am un BlackBerry”.