Riscuri ignorate Un studiu realizat în ţările membre UE, dat publicităţii marţi, cu ocazia Zilei pentru un Internet mai sigur, se arată că aproximativ 50% din tinerii europeni difuzează online informaţii cu caracter personal care riscă să rămână permanent online şi să fie vizualizate de oricine. Potrivit site-ului Comisiei Europene (CE), oficialii de la Bruxelles şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu măsurile de asigurare a protecţiei copiilor, care utilizează site-urile de socializare în reţea, luate de cele 20 de companii ce aplică de anul trecut „Principiile pentru reţele de socializare mai sigure”. Majoritatea acestor companii le-au acordat minorilor posibilitatea de a se proteja împotriva riscurilor existente online prin facilitarea operaţiunilor de modificare a setărilor de confidenţialitate, blocarea accesului anumitor utilizatori sau ştergerea comentariilor şi a conţinuturilor nedorite.
Protecţia copiilor CE afirmă că mai sunt multe de făcut pentru a se asigura protecţia online a copiilor. Mai puţin de jumătate din companiile care gestionează reţele de socializare (40%) întocmesc profiluri ale utilizatorilor sub 18 ani care să fie vizibile, în mod implicit, doar de prietenii acestora şi numai o treime dintre acestea au dat curs solicitărilor de ajutor din partea utilizatorilor. „Dacă dorim ca minorii să gândească bine înainte de a publica informaţii online, companiile care gestionează reţelele de socializare trebuie să afişeze informaţii corecte, într-un limbaj adecvat. Anul trecut, CE a cerut cu insistenţă companiilor să acţioneze în acest sens şi, spre satisfacţia noastră, multe dintre acestea au ţinut seamă de solicitare”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Societate Informaţională şi Media.
Ziua pentru un Internet mai sigur este sprijinită de Programul pentru un Internet mai sigur al Comisiei Europene şi a fost organizată de INSAFE în fiecare an, începând cu 2004, rezultând în acţiuni ce s-au desfăşurat în peste 60 de ţări din Europa şi din lume.