Ministerul Sănătății vrea suplimentarea cu 700 de posturi pentru unitățile finanțate integral de la bugetul de stat, dintre acestea 500 pentru serviciile de ambulanță și 200 pentru medicii rezidenți, propunerea fiind cuprinsă într-un proiect de modificare a organizării și funcționării instituției.
Propunerile sunt cuprinse într-un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern nr.144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, postat pe site-ul instituției și aflat în consultare publică până pe 23 decembrie.
În documentele publicate se arată că anual, la concursurile de rezidențiat, "pe posturile în specialități paraclinice, epidemiologie, igienă, medicină de laborator, precum și în medicină de urgeță sau medicină de familie," rezidenții optează pentru cele din serviciile de ambulanță sau direcții de sănătate publică.
Se notează că pentru direcțiile de sănătate publică posturile vacante și o parte din cele ocupate au fost reduse prin aplicarea Ordonanței nr.77 din 2013, numărul alocat la acest moment fiind insuficient.
"Întrucât numărul de posturi alocat acestor instituţii este insuficient pentru încadrarea medicilor rezidenţi este necesară suplimentarea numărului de posturi în vederea încadrării medicilor rezidenţi care vor promova concursul de rezidenţiat şi care doresc să ocupe posturi în unităţile finanţate integral de la bugetul de stat. Astfel propunem suplimentarea numărului de posturi alocate medicilor rezidenţi cu 200 posturi care să permită încadrarea medicilor care aleg posturi în specialităţi deficitare în unităţi finanţate integral de la bugetul de stat", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că impactul, pentru cele 200 de posturi, ar fi de puțin peste 500.000 de lei pe lună, fără cote, peste 600.000 de lei lunar având cotele incluse.
Suplimentarea cu 500 de posturi pentru serviciile de ambulanță a fost propusă după ce o analiză a Comisiei interministerială pentru suport tehnic a arătat că, pentru unele servicii de ambulanță, numărul de personal medical raportat la numărul populației este mai mic de 90% față de media națională.
"În vederea ajungerii la media naţională de 90% este necesară suplimentarea numărului maxim de posturi alocat pentru serviciile de ambulanţă cu un număr de 500 posturi. Suplimentarea numărului de posturi este determinată și de necesitatea constituirii echipajelor în vederea respectării timpului de răspuns la solicitări atât la sediul central cât şi la substaţiile de ambulanţă. Influenţa financiară determinată de creşterea cu 500 de posturi a numărului de posturi finanţat integral de la bugetul de stat este în sumă lunară de 2158 mii lei, fără cote și de 2645,7 mii lei inclusiv cote", se precizează în nota de fundamentare.
Dacă propunerea va trece, numărul maxim de posturi la unitățile finanțate integral de la bugetul de stat ar urma să fie de 18.196.
În proiect se mai arată că este necesară suplimentarea cu 108 locuri la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti(SNSPMPDSB ).
"Prin hotărârea de Guvern de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, instituţia are aprobat un număr de 108
posturi.Numărul de posturi a fost diminuat ca urmare a aplicării OUG nr.77/2013.Întrucât OUG nr.77/2013 prin Legea de aprobare a fost declarată neconstituţională, propunem pentru SNSPMPDSB revenirea la numărul de posturi avut anterior, aprobat prin Hoărâre de Guvern nr.1421/2009, respectiv, 108 posturi", se mai susține în proiect.
Impactul bugetar ar urma să fie de 189.000 de lei lunar și ar putea fi acoperit integral din venituri proprii.