50.000 de georgieni au cerut demisia preşedintelui Saakaşvili

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

50.000 de georgieni au cerut demisia preşedintelui Saakaşvili

Externe 10 Aprilie 2009 / 00:00 365 accesări

Peste 50.000 de georgieni s-au reunit, joi, în centrul capitalei Tbilisi, pentru a cere demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, după ce circa 60 de opozanţi ar fi fost arestaţi. ”Sîntem aici pentru a-i spune lui Mihail Saakaşvili să demisioneze”, a spus unul dintre liderii opoziţiei şi fost candidat la alegerile prezidenţiale, Levan Gaceciladze, în faţa unei mulţimi strînse în faţa clădirii Parlamentului. ”Nu avem altă alegere decît să stăm aici pînă cînd revendicările noastre vor fi satisfăcute”, a adăugat el în faţa manifestanţilor care fluturau drapele ale opoziţiei. Fost ambasador al Georgiei la ONU, trecut în opoziţie după conflictul cu Rusia din august 2008, Irakli Alasania a cerut o schimbare a puterii prin mijloace paşnice şi constituţionale.

Nemulţumirea publică faţă de preşedintele Mihail Saakaşvili a crescut semnificativ după conflictul cu Rusia pentru controlul Osetiei de Sud. Georgia a pierdut acest conflict după care a asistat neputincioasă la decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa cele două teritorii separatiste ale sale - Osetia de Sud şi Abhazia. Criticii preşedintelui, printre care mai mulţi foşti aliaţi, îl acuză şi că hărţuieşte opoziţia, încalcă libertatea presei şi nu luptă suficient împotriva sărăciei. Manifestaţia a avut loc în ziua în care s-au împlinit 20 de ani de la represiunea sovietică a unei manifestaţii separatiste de la Tbilisi, din 1989, soldată cu 20 de morţi. În cursul dimineţii de joi, preşedintele le-a adus un omagiu victimelor şi a făcut apel la unitate naţională. Saakaşvili, care a exclus că va demisiona, a fost reales în ianuarie 2008, după ce a preluat puterea în urma revoluţiei democratice de la sfîrşitul anului 2003.

Înainte de manifestaţie, opoziţia a afirmat că circa 60 dintre militanţii săi au fost arestaţi în noaptea de miercuri spre joi, la domiciliile lor. Poliţia georgiană a negat informaţiile. Mai mulţi membri ai opoziţiei au fost arestaţi în ultimele săptămîni, fiind acuzaţi că au încercat să cumpere ilegal arme şi că pregătesc un atac armat. În noiembrie 2007, o manifestaţie anti-Saakaşvili a fost dispersată cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, iar preşedintele a decretat stare de urgenţă. Autorităţile au exclus posibilitatea repetării acestui scenariu, care a pătat grav imaginea lui Saakaşvili în Occident.

Taguri articol


12