520 de zile de izolare în cadrul experimentului Marte-500

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

520 de zile de izolare în cadrul experimentului Marte-500

Monden 04 Iunie 2010 / 00:00 435 accesări

Fără femei. Un număr de şase voluntari au început un experiment pentru pregătirea unei călătorii spre Marte, care se va desfăşura timp de 520 de zile, atât cât ar dura zborul spre Planeta Roşie. Experimentul Marte-500 are loc în cadrul Institutului pe Probleme Medicale şi Biologice de la Moscova, în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială din China şi va studia efectele izolării pe termen lung, pentru a-i ajuta pe astronauţi să reziste la stres şi la oboseală cronică. Toţi cei şase voluntari, care sunt bărbaţi, nu vor experimenta şi imponderabilitatea, ci vor urma un regim drastic de exerciţii fizice şi vor participa la tot felul de experimente. Timp de 250 de zile se va simula un zbor spre Marte, 30 de zile explorarea suprafeţei Planetei Roşii şi alte 240 de zile sunt necesare drumului înapoi pe Terra. Când o persoană interacţionează cu aceleaşi persoane, trăieşte în acelaşi spaţiu sau dezvoltă aceleaşi obiceiuri, se produc foarte repede schimbări de comportament. Individul poate deveni irascibil, indignat şi chiar agresiv. Alegerea unui echipaj exclusiv masculin a provocat multe critici, organizatorii fiind acuzaţi de discriminare şi există riscul ca şi concluziile experimentului să nu poată fi luate în considerare, din cauza lipsei dinamismului social presupus de relaţiile dintre sexe. Se suspectează că decizia de a alege numai bărbaţi ar fi derivat din prejudecata că testele de rezistenţă sunt de obicei mai potrivite pentru bărbaţi decât pentru femei. Într-un viitor zbor pe Marte, cu siguranţă că din echipaj vor face parte şi femei, iar descoperirile experimentului riscă să fie incomplete.

Condiţii ca pe Staţia Spaţială. Experimentul presupune ca voluntarii să locuiască în module interconectate, cu o suprafaţă totală de 20.000 de metri pătraţi şi separat într-un modul în care va fi refăcută suprafaţa de pe Marte, aşa cum a apărut în fotografiile făcute până acum de roboţii Opportunity şi Spirit. Subiecţii experimentului vor comunica cu lumea exterioară via Internet, dar conexiunea va fi întârziată, pentru a imita efectele călătoriei prin spaţiu. Vor mânca alimente din conserve, aceleaşi pe care le consumă în prezent astronauţii care efectuează misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională şi vor putea face duş o dată la zece zile, după acelaşi protocol. Cei şase voluntari sunt trei ruşi, doi europeni delegaţi de Agenţia Europeană Spaţială şi un chinez. Francezul Romain Charles, de 31 de ani şi italiano-columbianul Diego Urbina, de 27 de ani, sunt ingineri, chinezul Wang Yue, de 26 de ani, este angajatul Centrului Spaţial de pregătire a taikonauţilor, cărora li se adaugă căpitanul Alexey Sitev, de 38 de ani, care a lucrat în Centrul rus de pregătire a cosmonauţilor şi doctorii Sukhrob Kamolov, de 32 de ani şi Alexander Smoleievski, de 33 de ani. Membrii europeni ai experimentului vor fi plătiţi cu circa 100.000 de euro pentru participarea lor.

Visând la Marte. Cel mai recent experiment similar a avut loc în perioada 1999-2000, desfăşurat tot de Institutul pe Probleme Medicale şi Biologice de la Moscova şi a fost curmat abrupt, după ce participanta canadiană s-a plâns că a fost sărutată cu forţa de căpitanul rus, iar alţi doi ruşi membri ai echipajului s-au luat la bătaie. Oficialii ruşi au explicat că experimentul a eşuat din cauza diferenţelor culturale şi a stresului la care au fost supuşi voluntarii. Tot în 2009, un alt experiment la care au participat patru ruşi, un german şi un francez s-a încheiat cu bine, după trei luni de izolare. Acest experiment a fost de real ajutor în studierea consecinţelor stresului asupra sistemului imunitar şi declanşarea bolilor cardiace. Marte-500 va oferi, cu siguranţă, multe răspunsuri legate de comportamentul uman în izolare, dar mai rămân multe de făcut pentru asigurarea unei tehnologii care să proteje echipajul de radiaţiile spaţiale ce pot fi mortale. Atât Rusia, cât şi SUA lucrează la un nou prototip de navă spaţială pentru zboruri de lungă durată pentru o eventuală misiune pe Marte. Ambele mari puteri estimează că îşi vor putea arbora steagurile pe Planeta Roşie la mijlocul anilor 2030.



12