54% dintre români vor examenul ca metodă de admitere la facultate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sondaj INSCOP

54% dintre români vor examenul ca metodă de admitere la facultate

Social 17 Mai 2013 / 00:00 355 accesări

Mai mult de jumătate dintre români au o opţiune conservatoare în ce priveşte admiterea la facultate. Astfel, peste 54% dintre români ar dori ca admiterea la facultate să se desfăşoare pe bază de examen, relevă un barometru de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului \"Adevărul\". 26% dintre respondenţi cred că admiterea ar trebui să ţină cont atât de un examen, cât şi de media de la bacalaureat, 8,2% doar de bac, peste 6% cred că admiterea ar trebui să se facă pe baza întregii situaţii şcolare a elevului din liceu, iar 5,2% nu ştiu sau nu răspund. \"Deşi schimbările legislative din educaţie sunt incriminate de o parte a populaţiei, “povara” rezultatelor slabe la bacalaureat cade, în opinia respondenţilor, pe interacţiunea profesor-elev. În ceea ce priveşte clasa “zero”, opiniile sunt echilibrate. Femeile par să aprecieze această formulă mai mult decât bărbaţii. Persoanele cu venit mare sunt mai puţin favorabile clasei pregătitoare decât cele cu venit mic sau mediu. Dacă discutăm despre admiterea la facultate, majoritatea românilor (54,1%) ar dori întoarcerea la admiterea pe bază de examen în defavoarea modalităţilor practicate în ultimii ani. Este o opţiune “conservatoare”. Admiterea pe bază de examen probabil este văzută ca o măsură împotriva “democratizării” excesive a accesului la diploma de învăţământ superior. Practic, în opinia respondenţilor, admiterea pe bază de examen promovează meritocraţia\", a declarat sociologul Darie Cristea, coordonator de programe la INSCOP Research.

Activitatea diferitelor instituţii de învăţământ este şi ea percepută diferit de români. Astfel, grădiniţele sunt apreciate ca având o activitate bună şi foarte bună de peste 82% din populaţie (25,8% considerând-o foarte bună, iar 56,7% bună). Activitatea şcolilor generale este apreciată ca fiind pozitivă de aproape 72% dintre respondenţi (15,3% sunt de părere că e foarte bună, iar 56,4% bună). Activitatea liceelor şi a grupurilor şcolare este valorizată pozitiv de 49% dintre români (7,6% o apreciază drept foarte bună, iar 41,4% ca bună). Peste 63% dintre români sunt mulţumiţi de activitatea universităţilor (12,4% au o părere foarte bună, iar 50,7% una bună).

Realizat în perioada 20-28 aprilie, pe un eşantion de 1.050 de persoane, sondajul \"Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România\" este reprezentativ pentru populaţia ţării noastre de 18 ani şi peste această vârstă, având o eroare maximă admisă a datelor de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%. Barometrul de opinie \"Adevărul despre România\" este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

Taguri articol


12