6 paradoxuri pentru o viață trăită frumos

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

6 paradoxuri pentru o viață trăită frumos

Lifestyle 17 Decembrie 2018 / 11:02 1245 accesări
Laura Maria Cojocaru

Laura Maria Cojocaru

Lumea în care trăim este construită pe principul dualității: alb-negru, sus-jos, trecut-viitor, plăcut-neplăcut, cald-rece etc. Realitatea în care trăim este guvernată de ambele aspecte care, doar în combinație, pot însemna întregul, echilibrul. Deși uneori un aspect pare mai bun, mai ușor și mai util decât opusul lui, avem nevoie de ambele pentru a trăi complet. Paradoxal, ceea ce ne deranjează în cantitate prea mare, într-o cantitate mai mică, ne ajută să evoluăm.

Ce este paradoxul? O afirmație, un argument sau o situație autocontradictorie sau contraintuitivă și, în același timp, demonstrabilă; o părere contrară adevărului unanim recunoscut, în cazul stării de bine, o părere contrară a ceea ce pare în prim plan că fiind sigură varianta bună.

În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), există cel puțin 6 paradoxuri în această viață pe care, dacă reușim să interiorizăm și să ghidăm viața după ele, au fost create deja premizele unei vieți echilibrate, bazate pe împlinirea obiectivelor.

  1. Acțiunea și non-acțiunea. “Suntem de acord de obicei că, pentru a obține în viață ceea ce ne dorim, este importantă acțiunea. Cu siguranță, dacă ne este sete, ne luăm un pahar cu apă sau cerem unul, deci acționăm. Ne stabilim un obiectiv și începem să mergem pe drumul spre acesta, deci acționăm. Însă, dacă obiectivul nostru depinde și de alți factori că timp, energie, informație, resurse sau alte persoane, este important să: lăsăm timpul să-și facă treaba (să avem răbdare), energia să se regenereze (să evităm epuizarea), să accesăm pe rând informațiile necesare și să căutăm un răspuns acolo unde el depinde de alții (să ne acordăm șansă de a învață continuu), să-i lăsăm pe ceilalți să-și facă jumătatea lor de drum către noi (respect față de timpul, energia, informația și alegerile oamenilor). Cumva, aceste aspecte înseamnă non-acțiune, fără de care ar însemna doar să forțăm lucrurile și cumva să le stricăm”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
  2. Acceptarea și non-acceptarea. “Pentru a ne menține starea de bine, motivația și un drum de succes al vieții, este important să învățăm să acceptăm imperfecțiunile noastre și ale celor din jur, instabilitatea vremii și a vremurilor, schimbările de tot felul din viață noastră și provocările pe care acestea ni le aduc. În același timp, este important să nu acceptăm să fim tratați cu lipsa de respect, să ne fie încălcate drepturile umane, morale, legale, să nu acceptăm să fim asupriți, folosiți, mințiți, să trăim mai puțîn bine decât potențialul nostru cel mai înalt etc”, declară specialistul.
  3. Lucrul cunoscut și noutatea/inovația. “Este firesc și benefic ca un lucru (respectiv resursă, situație, mod de gândire, strategie, persoană etc.) cunoscut și verificat ca fiind funcțional, să fim tentați să-l menținem și să-l reluăm pentru a ne asigura reușită. De asemenea, este constructiv să rămânem flexibili și să accesăm informații și resurse noi, persoane și contexte noi, chiar noi modalități de percepție și de strategie în obținerea obiectivelor, deoarece noul, inovația ne pot ajută să ajungem la împlinirea visului mai repede, mai ușor și mai sigur decât într-o perioada anterioară”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.
  4. A dărui și a primi/a cere și a lua. “Suntem educați și ghidați în viață spre a dărui, spre a oferi ceea ce putem și avem mai bun în noi celorlalți. Și este bine, deoarece, atunci când vrem să primim ceva în viață, începem prin a da pentru a deveni modele, exemplu pentru ce, cum și în ce măsură ne dorim și avem nevoie. La fel de important este însă să ne dăm voie să și primim ceea ce ne oferă cei din jur sau viață în general: informație, ajutor, oportunități, ghidaj, daruri. De asemenea, este important să învățăm să cerem ceea ce avem nevoie și să ne luăm de la viață ceea ce avem nevoie”, consideră psihologul.
  5. Libertate și respectare legi, norme. “Toți ne dorim să fim liberi și să ne simțim liberi în gândire, în acțiuni, în decizii. Pentru o viață plină de bucurie, avem nevoie să beneficiem de acest tip de libertate și să ne acordăm și noi înșine libertatea de a schimba ce este nevoie, dacă este nevoie, libertatea de a decide ce tip de viață și de muncă ni se potrivește, de a decide în privința vieții personale ș.a. Tototdată, pentru a putea beneficia de aceste libertăți, este important ca nici noi să nu le încălcăm pe ale altora, deci să respectăm niște reguli, legi morale sau sociale, niște norme de conduită, gândire și simțire”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
  6. Echilibrul și dezechilibrul. “Este de la sine înțeles faptul că echilibrul este cheia unei vieți împlinite pe toate planurile. Echilibrul îl putem construi în viață noastră, de la cele mai simple aspecte până la cele mai complexe: echilibrul alimentar, echilibrul financiar, echilibrul între timpul cu familia și timpul cu prietenii, echilibrul între timpul de muncă și cel de odihnă, între viață profesională și cea personală etc. Cu toate acestea, crearea unui echilibru începe cu producerea inițială a unui dezechilibru. De exemplu, atunci când vrem să facem ordine în casă sau într-un dulap cu haine, începem prin a scoate totul în mod dezordonat, deci producem un dezechilibru. Acesta este necesar pentru a facilita ordinea ulterioară. De multe ori viață ne pune în contexte care ne fac să simțim dezechilibre emoționale, financiare, sociale, relaționale sau de altă natură. Este bine să ne luăm în aceste contexte o mică pauză de conștientizare și să observăm că de fapt viața ne pregătește pentru o nouă ordine mai potrivită pentru noi în acea perioada de viață, deci ne pregătește - dacă vrem să fim atenți și să profităm de oportunitate - pentru echilibru”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Taguri articol


12