Cozi de 15 kilometri în Bulgaria și de două ori mai lungi în Grecia, circa 6.000 de tiruri cu marfă blocate de ambele părți ale frontierei, șoferi epuizați, ajunși la capătul răbdării, fără hrană, apă, bani și mijloace minime de igienă - cam așa se prezintă situația la punctele de frontieră dintre Bulgaria și Grecia, după șase zile de grevă a transportatorilor bulgari, pe de o parte, și a fermierilor greci, pe de altă parte. Deja diplomații români au trecut la acțiune, distribuind apă, mâncare și chiar medicamente de maximă urgență șoferilor noștri prinși în această uriașă acțiune de protest care amenință să se prelungească încă o săptămână.
Situația la trecerea punctelor de frontieră dintre Bulgaria și Grecia este pe zi ce trece mai gravă, acestea fiind blocate în totalitate, în ambele sensuri, de șase zile și pe durată nedeterminată, informează Ministerul Afacerilor Externe într-o atenționare de călătorie transmisă sâmbătă Agerpres. Potrivit MAE, autoritățile bulgare au recomandat turiștilor evitarea traversării tuturor punctelor de frontieră cu Grecia și utilizarea rutelor alternative prin Macedonia, precizând că prin punctele de frontieră Kulata - Promahonas, Ilinden - Exochi, Kapitan Petko Voievoda - Ormenion, Zlatograd - Thermes, Ivailovgrad - Ciprinos și Makaza - Nimfea nu se permite trecerea niciunui tip de autovehicul. MAE recomandă consultarea site-ului instituției și reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația ”Călătorește în siguranță”, cu informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situații speciale.
Circa 6.000 de tiruri cu marfă sunt blocate pe ambele sensuri de mers și situația pare fără ieșire. În partea bulgară, cozile de vehicule se întind pe 15 kilometri, în timp ce pe teritoriul Greciei sunt duble! Patronii firmelor de transport spun că blocajul le aduce pierderi mari, potrivit B1tv. Panica s-a instalat în rândul românilor care sunt nevoiţi să parcurgă aceste rute. Un şofer se plânge că stă de patru zile în vama Ormenio și acuză autorităţile din Bulgaria că nu primește niciun răspuns.Un alt şofer român, care transportă peşte, spune că marfa e compromisă, nu mai are ce face cu ea. ”Sunt pierderi de 5.000 de euro, cel puțin”, afirmă el. ”La Promahonas a venit și mașina de la Consulat, ne-a dat câte o sticlă și jumătate de apă și un pachet de biscuiți”, a declarat un alt șofer.
Între timp, ambasadorul României în Grecia, Lucian Fătu, a mers la punctul de frontieră de la Promahonas, blocat de mai multe zile de protestatari, pentru a constata situația de la fața locului și a contribui la eforturile de sprijinire a șoferilor de tir. Consulul român la Salonic a dispus chiar distribuirea de medicamente necesare persoanelor bolnave de diabet, blocate în aceste cozi nesfârșite la trecerile de frontieră dintre Bulgaria și Grecia. Blocajul a fost instituit de transportatorii bulgari, care au făcut acest gest ca răspuns la un protest al fermierilor greci, care împiedicaseră şi ei trecerea camioanelor de marfă. În acest... război al transportatorilor, este clar că nimeni nu are de câștigat, dar măcar dacă nici nu ar pierde cineva!
Citește și:
Frontiera bulgaro-elenă, blocată
Străinii vin să ne ieftinească polițele RCA
MAE: Atenționare de călătorie în Grecia
ASF ieftinește RCA cu pistolul la tâmplă
Criza de motorină colorată pune în pericol transportul naval