60.000 de constănţeni, vaccinaţi anti A/H1N1

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Într-o primă etapă

60.000 de constănţeni, vaccinaţi anti A/H1N1

Eveniment 28 Noiembrie 2009 / 00:00 599 accesări

Vaccinul contra gripei noi va fi trimis, vineri şi sâmbătă, în cinci transporturi, către toate judeţele ţării plus Capitala, urmând ca, până luni, să fie livrate în teritoriu toate cele 1.340.000 de doze de vaccin produse de “Cantacuzino”, pentru imunizare fiind necesară o singură doză. Transportul vaccinului se va realiza cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, cele mai multe doze vor fi repartizate în municipiul Bucureşti - 283.250, în judeţele Iaşi - 83.800, Cluj - 69.750, Timiş - 67.750, Braşov - 54.150 de doze, Bihor - 46.600, Constanţa - 59.350, Dolj - 45.000 de doze şi Galaţi - 37.050, informează Ministerul Sănătăţii. În Suceava, judeţul unde a fost confirmat primul deces din cauza infectării cu A/H1N1 vor fi trimise 33.350 de doze, iar în judeţul Botoşani, unde s-a înregistrat cel de-al doilea deces, vor ajunge 17.000 de doze vaccin. Vineri seara, cele aproape 60.000 de doze de vaccin au fost aduse la Constanţa.

• CANTGRIP, UN PRODUS BIOLOGIC • Cantgrip este obţinut prin cultivare pe ouă embrionate, tulpina virală utilizată fiind purificată, fragmentată şi inactivată şi nu conţine adjuvanţi. Pe baza datelor obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent, vaccinul poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani, precizează Ministerul Sănătăţii (MS). Este suficientă administrarea unei singure doze de Cantgrip, iar nivelul maxim de anticorpi protectori se obţine după o perioadă de două-trei săptămâni. “Administrarea se realizează prin injectare intramusculară, de preferinţă în muşchiul deltoid sau la nivelul coapsei, în porţiunea antero-laterală. După administrare, persoanele care au fost vaccinate vor fi supravegheate de către medicul vaccinator timp de 15-20 minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie”, explică reprezentanţii MS.

VACCINUL NU SE VA ADMINISTRA PERSOANELOR CARE SUNT ALERGICE LA PROTEINELE DIN OU, NEOMICINĂ SAU ZAHĂR

De asemenea, nu pot fi vaccinate nici persoanele care prezintă simptomatologie febrilă, fiind necesară reprogramarea acestora la o dată ulterioară. MS reiterează faptul că “vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său”. Primele 250.000 de doze de vaccin pandemic produse de Institutul “Cantacuzino” au ajuns, ieri, la Direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare, respectiv municipiul Bucureşti şi regiunea Moldovei, vaccinul fiind similar celui contra gripei sezoniere în ceea ce priveşte efectele secundare. În primă instanţă, vor fi imunizaţi angajaţii din sănătate şi din sectoarele care se ocupă cu asigurarea securităţii naţionale şi locale, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc - elevi de liceu, studenţi. Vaccinul produs de Institutul “Cantacuzino” a primit toate aprobările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a fost testat conform standardelor internaţionale, ne asigură MS. În ceea ce priveşte reacţiile secundare înscrise pe prospect, acestea sunt similare celor ale vaccinului contra gripei sezoniere, adică roşeaţă la locul injectării, uşoare stări febrile şi, la persoanele sensibile, alergii minore.



12