60.000 de strigăte de disperare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

60.000 de strigăte de disperare

Social 19 Mai 2010 / 00:00 504 accesări

Peste 60.000 de persoane vor participa astăzi la mitingul organizat de sindicate în Piaţa Victoriei. Alături de angajaţii din Sănătate, Educaţie, Agricultură, Energie, CFR, funcţionari publici, pensionari şi mame, vor veni şi minerii din Valea Jiului. Şi ziua de ieri a fost marcată de proteste sindicale, peste cinci sute de oameni, afiliaţi celor cinci conferedaţii sindicale, pichetând sediul Palatului Victoria şi Palatul Cotroceni. Ei au fluierat şi au cerut demisia Cabinetului Boc, nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu FMI. În faţa Preşedinţiei au protestat peste 100 de sindicalişti din transporturi publice şi funcţionari publici, afişând pancarde pe care erau scrise mesaje împotriva conducerii ţării. Exemplificăm: \"Să muriţi bine!\".

PENSIONARII NOŞTRI - CHINUIŢI ÎN ROMÂNIA, SPRIJINIŢI DE EUROPA. Revendicările pensionarilor români, care nu vor să accepte reducerile veniturilor impuse de Guvern, au ajuns la Federaţia Europeană a Pensionarilor (FERPA). În semn de solidaritate cu aceştia, preşedintele FERPA, Thum Werner, va participa şi el astăzi la marele miting din Capitală. \"Câştigurile le-au încasat alţii, iar să pretinzi - în această situaţie - să plătească pensionarii, este inadmisibil. Dacă totuşi se va întâmpla acest lucru, vom arăta că nu suntem doar nişte bătrâni fără dinţi şi că suntem în stare să muşcăm exact acolo unde doare\", a declarat el. În acelaşi context s-a situat şi liderul Sindicatului Liber al Pensionarilor din Constanţa, Ioan Toma: „Noi suntem afiliaţi la FERPA, din al cărei Consiliu fac parte şi pensionari români. Instituţiilor europene li s-a adus la cunoştinţă decizia Guvernului de a reduce pensiile, motiv pentru care, în acest an, Consiliul European al FERPA s-a întrunit în România, începând de pe 17 mai. Pensionarii au de oferit doar două lucruri: pensia şi viaţa. Luaţi-ne viaţa, dar nu umblaţi la pensie!”.

„MINERIADELE - O FALSIFICARE A ISTORIEI”. Câteva sute de mineri din Petroşani şi Oltenia vor participa la miting, printre liderii sindicali din Valea Jiului aflându-se şi fratele lui Miron Cozma, Tiberiu. \"Vom protesta paşnic. Dacă ortacii vor cere să intre în grevă generală, nu vom avea încotro şi va trebui să respectăm decizia lor\", a afirmat el. Un alt lider, Zoltan Lacatas, a declarat că merg la Bucureşti pentru că vor să susţină o corelare a salariilor cu munca depusă de mineri: \"salariile noastre sunt îngheţate încă de anul trecut. Reducerea acestora este inadmisibilă\". Federaţia Naţională Mine Energie, care reprezintă interesele a 25.000 de salariaţi din minerit şi energie în 23 de judeţe ale României.

Informaţiile privind venirea minerilor la Bucureşti, la mitingul de astăzi, din Piaţa Victoriei, reprezintă doar \"nişte speculaţii care vor să agite spiritele\", a afirmat, ieri, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. \"Şi aşa au o situaţie grea. Muncesc în condiţii grele şi cu salarii care nu acoperă efortul şi condiţiile lor de viaţă\", a spus Ion Iliescu. Întrebat dacă, în opinia sa, România are nevoie de încă o mineriadă, Iliescu a precizat că nu îi place această \"formulă\". \"Mie nu-mi place această formulă, cum că minerii ar fi adus violenţa în viaţa politică românească. Este un fals. Amintiţi-vă de ’90: minerii n-au fost nici în 12 ianuarie, nici pe 28 ianuarie, când s-a aruncat cu sticle incendiare asupra clădirii Guvernului. Minerii n-au fost pe 18 februarie, când a fost devastată clădirea Guvernului, minerii n-au fost la ocuparea samavolnică a Pieţei Universităţii. Minerii n-au fost pe 13 iunie. Ei au fost efectul, nu cauza violenţelor din iunie 1990. Este şi aceasta o falsificare a istoriei şi proiectarea unei realităţi care nu a existat\", a afirmat el.

NICIUN SPRIJIN PE CAP DE VACĂ. Secretarul de stat din ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a declarat, ieri, că... nu mai sunt bani. \"Noi luăm în calcul eliminarea a 570 lei/cap de animal. Adică se ia în calcul să nu dăm nimic. Noi, bugetul pe 2010 l-am terminat\", a declarat Adrian Rădulescu. Mai diplomat, ministrul de resort, Mihail Dumitru, a declarat, tot ieri, că sprijinul pe cap de vacă ar putea fi redus la jumătate în acest an. Drept urmare, peste 1.000 de membri Agrostar vor participa la miting.

JURNALIŞTII, ALĂTURI DE PROTESTATARI. Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind se solidarizează şi va participa la acţiunile de protest organizate astăzi în Capitală de către toate confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, deoarece consideră că sacrificarea drepturilor membrilor de sindicat reprezintă o măsură ilegală, ce încalcă Constituţia României, Codul Muncii, Contractele colective de muncă şi celelalte norme interne şi internaţionale din domeniul raporturilor de muncă.

CUM ŞI CU CE MERGEŢI ASTĂZI PRIN BUCUREŞTI. RATB a anunţat că va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun pentru miercuri, când va avea loc un amplu miting în faţa Guvernului, traseele a patru linii de autobuz care traversau Piaţa Victoriei fiind modificate. Astfel, autobuzele liniei 122 vor circula pe traseul de bază numai între \"Cartierul Latin\" şi Piaţa Romană, cele ale linie 381 vor circula pe traseul de bază numai între Piaţa Reşiţa şi Piaţa Romană. Autobuzele liniei 300 vor funcţiona pe traseul de bază între staţiile \"Clăbucet\" şi intersecţia b-dului Ion Mihalache cu strada Buzeşti, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri prin str. Buzeşti, str. Occidentului, b-dul Gh. Manu, b-dul Lascăr Catargiu, Piaţa Romană, apoi traseul de bază. Şi linia expres de autobuze 783 va funcţiona pe un traseu modificat în ambele sensuri de la \"Piaţa Arcul de Triumf \" prin b-dul C-tin Prezan, Calea Dorobanţilor, b-dul Dacia, Piaţa Romană, apoi traseul de bază.



12