Programul de dezvoltare a colecţiilor a reprezentat pentru conducerea Bibliotecii Judeţene "Ioan N. Roman" una dintre priorităţile acestui an. În acest sens, potrivit directorului de specialitate al instituţiei, Adriana Gheorghiu, pe parcursul anului 2006 s-au achiziţionat aprox. toate titlurile marilor edituri, inclusiv carte şcolară. Dorindu-se mărirea colecţiei de carte, au fost cumpărate noutăţi editoriale, dar şi lucrări din literatura de referinţă, cum ar fi dicţionare, enciclopedii, tratate şi compendii, mergîndu-se, în acelaşi timp, şi pe profilul enciclopedic al bibliotecii. "S-a reuşit o împrospătare a colecţiei de carte şi în ceea ce priveşte literatura pentru copii, fiind achiziţionat, totodată, şi un număr mai mare de documente necesare Secţiei Muzicale a bibliotecii, cum ar fi
Cele mai multe titluri au fost achiziţionate la tîrgurile de carte, unde preţurile sînt mult mai avantajoase. De asemenea, pe parcursul acestui an, instituţia a primit numeroase şi importante donaţii, printre acestea numărîndu-se cele de la Ministerul Culturii şi Cultelor, instituţii editoriale şi persoane fizice. O donaţie la fel de însemnată a venit şi din partea Academiei Române, care a oferit Bibliotecii Judeţene "Ioan N. Roman" volumele 3 şi 6 din manuscrisele eminesciene. Cu toate acestea, potrivit directorului Adriana Gheorghiu, instituţia nu a reuşit să achiziţioneze, mereu, mai multe exemplare ale unei lucrări, însă a asigurat, pentru secţia de Lectură, cîte un singur exemplar din cele mai solicitate cărţi.
În ceea ce priveşte proiectele pentru anul 2007, acestea includ realizarea de abonamente, mergîndu-se pe continuitatea colecţiei, acesta fiind criteriul fundamental al completării colecţiilor de bibliotecă şi amplificarea cu unele titluri care au fost solicitate foarte intens de utilizatorii bibliotecii. Printre aceste viitoare achiziţii se numără o revistă din domeniul arhitecturii, precum şi publicaţia "Lumea misterelor". "Anul viitor dorim să ne apropiem de cerinţele Legii bibliotecilor, care stipulează faptul că creşterea anuală a colecţiilor de bibliotecă trebuie să fie de minimum 30 de unităţi la 1.000 de locuitori ai comunităţii deservite. De asemenea, dorim achiziţionarea mai multor documente electronice, care trebuie să reprezinte aprox. 20-25% din totalul documentelor achiziţionate", a precizat Adriana Gheorghiu. Tot în anul care urmează, conducerea bibliotecii intenţionează să lărgească fondul dobrogean, care include documente ce fac referire la spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră, indiferent dacă au apărut în ţară sau peste hotare. În acest sens, între Biblioteca Judeţeană "Ioan N. Roman" şi Biblioteca Judeţeană din Sibiu există, deja, o colaborare care constă în furnizarea de către instituţia parteneră a periodicelor dobrogene de care biblioteca din Constanţa nu dispune. Aceste periodice sînt scanate, devenind, astfel, accesibile utilizatorilor constănţeni. "Acelaşi lucru l-am făcut cu publicaţiile unicat din colecţiile bibliotecii din ţară, respectînd legea copy-right-ului. Această lege presupune că nu este voie să se multiplice opera unui autor decît după 70 de ani de la moartea acestuia", a concluzionat directorul de specialitate Adriana Gheorghiu.