67 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O catastrofă greu de uitat

67 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima

Monden 07 August 2012 / 00:00 391 accesări

UN ORAŞ-SIMBOL Japonia a comemorat, ieri, victimele bombardamentului atomic de la Hiroshima, pe fondul mişcării de contestare a energiei nucleare după accidentul din 11 martie 2011 de la centrala Fukushima, provocat de seismul de 9 grade şi devastatorul tsunami. Circa 50.000 de persoane, supravieţuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali şi turişti au participat la ceremonia anuală de la Memorialul Păcii, ridicat pe locul exploziei. La 08h15, exact la ora la care pe 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat într-un infern radioactiv acest oraş din vestul Japoniei, s-a ţinut un minut de reculegere. Peste 140.000 de persoane au murit atunci. Bombardamentul asupra Hiroshimei a fost urmat de cel de la Nagasaki, soldat cu 70.000 morţi pe 9 august 1945. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe 15 august 1945.

La ceremonie a luat parte şi nepotul fostului preşedintele american Harry Truman, care a ordonat bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki. Clifton Truman Daniel este primul membru al familiei Truman care ia parte la comemorarea anuală. Acesta a declarat că îi este greu să asculte poveştile supravieţuitorilor şi că este important pentru familia sa să înţeleagă amploarea consecinţelor deciziilor luate de bunicul său. Comemorări au avut loc şi în afara graniţelor Japoniei. În Brazilia, comunitatea niponă care numără 1,8 milioane de persoane, circa 1,8% din populaţie, a comemorat evenimentul prin lansarea în apele lagunei Sao Paulo a circa 2.000 de lumânări plutitoare.

PROTESTE ÎMPOTRIVA ENERGIEI NUCLEARE La Hiroshima, oraş-simbol al mişcării împotriva armelor nucleare, au fost organizate numeroase evenimente, concerte şi forumuri. Una dintre aceste demonstraţii a reunit circa 700 de persoane, supravieţuitori ai atacurilor nucleare şi rezidenţi din apropierea centralei nucleare Fukushima Daiichi, din nord-estul Japoniei, evacuaţi după accidentul nuclear din 11 martie 2011. Cei mai mulţi supravieţuitori ai bombei atomice, cunoscuţi sub numele de hibakusha, se opun cu fermitate oricărei utilizări a atomului. „Îndemn Guvernul să pună în aplicare imediat o politică energetică care să protejeze viaţa locuitorilor”, a afirmat în cadrul ceremoniei primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui. În replică, premierul Yoshihiko Noda a dat asigurări că lecţiile de la Hiroshima nu vor fi uitate.

Japonia este scena unei ample mişcări anti-nucleare, mai ales după ce premierul Noda a decis în luna iunie repornirea a două reactoare, justificându-şi decizia prin riscul de penurie de curent electric. Arhipelagul nipon, care înainte de accidentul de la Fukushima se angajase într-o politică de dezvoltare a energiei nucleare pentru a compensa lipsa de resurse energetice, a fost nevoit să-şi închidă toate cele 50 de reactoare nucleare în mai şi iunie 2011. 48 de reactoare sunt în continuare oprite din cauza seismului sau a măsurilor de precauţie suplimentare cerute de autorităţi după dezastrul din 11 martie. Demonstraţii împotriva energiei atomice au loc săptămânal în faţa reşedinţei premierului din Tokyo, reunind mii de persoane.



12