7 motive pentru care vitamina D este importantă pentru sănătatea organismului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

7 motive pentru care vitamina D este importantă pentru sănătatea organismului

Sănătate 02 Octombrie 2023 / 15:20 1663 accesări
Foto: shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Vitamina D este atât un nutrient pe care îl obținem din alimentație, cât și un hormon produs de organismul nostru. Vitamina D este o vitamină liposolubilă, cunoscută mai ales pentru rolul său de a ajuta la absorbția calciului și fosforului (ambele esențiale pentru sănătatea osoasă). Din ceea ce se cunoaște până acum, vitamina D ar putea ajuta și la controlul infecțiilor și la reducerea inflamațiilor. Multe dintre organele și țesuturile organismului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează rolul important al acesteia, dincolo de sănătatea oaselor.

În acest articol explicăm de ce vitamina D este importantă pentru sănătate. Nivelul acestei substanțe în organism poate fi determinat printr-o simplă analiză de vitamina D.

Importanța vitaminei D pentru sănătatea organismului

Menține oasele sănătoase

Vitamina D susține absorbția intestinală a calciului și ajută la menținerea unui nivel adecvat de calciu și fosfor în sânge, ceea ce duce la mineralizarea sănătoasă a oaselor. Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism. În cazul adulților, lipsa de vitamina D se numește osteomalacie (se manifestă prin densitate osoasă slabă, slăbiciune musculară). Deficitul de vitamina D pe termen lung poate duce la osteoporoză.

Întărește funcția imunitară

Aportul adecvat de vitamina D joacă un rol important în funcționarea optimă a sistemului imunitar și de asemenea reduce riscul de boli autoimune (diabet, astm, boală inflamatorie intestinală, artrită reumatoidă) (3).

Ar putea lupta împotriva unor afecțiuni

În plus față de beneficiile sale primare, cercetările sugerează că vitamina D poate juca, de asemenea, un rol în:

  • reducerea riscului de scleroză multiplă: un studiu din 2018 susține că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate unui risc crescut de scleroză multiplă.
  • scăderea șanselor de afecțiuni cardiovasculare: poate fi vorba despre hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral. Nu este foarte clar dacă un nivel scăzut de vitamina D contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă, sau acesta reprezintă un indiciu al sănătății precare în cazul unei afecțiuni cronice.
  • reglarea stării de spirit și reducerea depresiei: vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea dispoziției și scăderea riscului de depresie. Există studii care susțin că niveluri scăzute de vitamina D reprezintă un factor de risc pentru fibromialgie, anxietate și depresie.

Ar putea susține pierderea în greutate

Din ceea ce se știe până acum, un nivel scăzut de vitamina D poate susține creșterea greutății corporale. Pe de altă parte însă, persoanele care iau suplimente de calciu și vitamina D au mai multe șanse să piardă în greutate, prin suprimarea apetitului, dar este nevoie de cercetări suplimentare pentru a susține relația dintre vitamina D și greutatea corporală (4).

Surse de vitamina D

Producția de vitamina D în organism este principala sursă naturală, dar mulți oameni prezintă niveluri insuficiente pentru că trăiesc în locuri în care lumina soarelui este limitată în timpul iernii, sau pentru că au o expunere limitată la soare din cauza faptului că petrec prea puțin timp în aer liber. De asemenea, persoanele cu pielea mai închisă la culoare tind să aibă un nivel mai scăzut de vitamina D, deoarece pigmentul (melanina) reduce efectele luminii solare asupra pielii, micșorând astfel producția de vitamina D necesară organismului (2).

Cele mai importante surse alimentare pentru vitamina D sunt:

  • peștele gras: somon, sardine, hering, macrou;
  • carnea roșie;
  • ficatul;
  • gălbenușurile;
  • alimente fortificate.

O altă sursă importantă de vitamina D o constituie suplimentele alimentare. Suplimentele de vitamina D se găsesc în 2 forme: vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol) (1).

Excesul de vitamina D

Surplusul de vitamina D apare mai ales după administrarea de suplimente cu vitamina D. Vitamina D obținută din alimente sau prin expunerea la soare este puțin probabil să ducă la acumularea unor cantități prea mari în organism. Este recomandat să nu se ia suplimente zilnice de vitamina D mai mult de 4.000 UI decât sub supraveghere medicală. Simptomele surplusului de vitamina D sunt:

  • anorexie;
  • pierdere în greutate;
  • bătăi neregulate ale inimii;
  • deteriorarea inimii și a rinichilor.

Important de reținut

Captarea razelor soarelui într-o încăpere însorită sau din mașină nu ajută la obținerea de vitamina D, pentru că sticla blochează radiațiile ultraviolete B (2).

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

  1. NHS, „Vitamin D”: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/#:~:text=Vitamin%20D%20helps%20regulate%20the,condition%20called%20osteomalacia%20in%20adults.
  2. Harvard School of Public Health, „Vitamin D”: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
  3. Medical News Today, „Whar are the health benefits of vitamin D?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618
  4. Healthline, „Vitamin D benefits”: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d



Ştiri recomandate

12