70 de ani de la bombardarea Catedralei Sf. „Petru şi Pavel”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

70 de ani de la bombardarea Catedralei Sf. „Petru şi Pavel”

Cultură 01 August 2011 / 00:00 597 accesări

Cei care doresc să ştie mai multe despre istoria şi cultura oraşului lor sunt aşteptaţi, miercuri, să participe la un simpozion inedit dedicat celor şapte decenii care se împlinesc de la bombardarea Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Evenimentul, o iniţiativă a Asociaţiei culturale „De la Dunăre la Mare”, are loc de la ora 18.00, în sala de conferinţe a primitoarei Case de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.

Despre istoria acestui lăcaş de cult ortodox vor vorbi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi arhimandritul Paisie Fantaziu - „Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - repere biografice”. Totodată, vor susţine comunicări directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu - „Prima pictură a Catedralei Arhiepiscopale distrusă la bombardament”, specialistul Muzeului Marinei Române, dr. Florin Stan - „Constanţa, 1941 - condiţii locale, context intern şi internaţional” şi directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanţa, dr. Costin Scurtu - „Organizarea defensivă a teritoriului dobrogean în anul 1941”.

• Fotografii de epocă • Pe durata simpozionului „70 de ani de la bombardarea Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, 3 august 1941 - 3 august 2011”, se vor derula, pe un ecran, fotografii din timpul bombardamentelor din iunie - august 1941 asupra oraşului Constanţa.

Evenimentul cultural-ştiinţific este organizat de Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Protoieria Constanţa I, Protoieria Constanţa II, A.S.C.O.R. - Constanţa şi Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa. De pe lista colaboratorilor nu lipsesc instituţii culturale de prestigiu de la malul mării: Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Marinei Române, Muzeul Militar Român, Filiala Constanţa.

Lucrările simpozionului se desfăşoară cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iar intrarea la eveniment este liberă.



12