78 de cutremure în 11 zile, la Galaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu există un precedent în România

78 de cutremure în 11 zile, la Galaţi

Justiție 04 Octombrie 2013 / 00:00 329 accesări

Un nou cutremur s-a produs la Galaţi, de 3,8 grade pe scara Richter, fiind cel mai puternic dintre cele şase înregistrate ieri (cu magnitudini cuprinse între 2,8 şi 3,6 grade - n.r.), potrivit site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Directorul INFP, Constantin Ionescu, declara, luni, că, în intervalul 23 - 30 septembrie, s-au produs la Galaţi 37 de cutremure. El aprecia că seismele din intervalul respectiv se încadrează în activitatea tectonică normală şi nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi. Pentru a linişti spiritele şi a răspunde la întrebările fireşti iscate de şirul aparent neîntrerupt de cutremure, specialistul a arătat că fenomenul este natural şi că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc seisme în mod pregnant. Astfel, a mai fost înregistrat un număr mare de cutremure într-un anumit interval şi în 2005, 2011 şi 2012. Anul trecut, de pildă, au fost înregistrate opt cutremure într-o zi, cel mai mare fiind de 3,7 grade. Seismele din zona Galaţi sunt monitorizate de toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite „pentru orice fel de situaţie“, a declarat premierul Ponta, adăugând însă că specialiştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva. El a arătat că a primit, ieri dimineaţă, o informare din partea specialiştilor aflaţi în zonă, dar că mai mult de atât nu au putut nici aceştia să îi spună. „Ceea ce se poate face este monitorizarea permanentă, elaborarea unor scenarii tehnice privind cauza - este vorba de ultimele inundaţii, creşterea nivelului pânzei freatice -, şi suntem pregătiţi dacă se întâmplă ceva. Este ceva cu totul şi cu totul nou, nu există un precedent în România“, a spus Ponta. El a precizat că, deocamdată, nu se pune cazul unei evacuări. Solicitat de jurnalişti să comenteze faptul că oamenii se plâng că nu sunt băgaţi în seamnă de autorităţi, Ponta a răspuns: „Exageraţi, ca de obicei“.

DE CE SE AUD ZGOMOTE? Directorul INFP spune că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote. Ionescu a declarat ieri că, acolo unde la suprafaţă sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla „să scape“ o pungă în pânza freatică şi să miroasă apa a sulf, aşa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos. El a mai spus că instituţia a instalat în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate vineri pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi. Totodată, echipe de specialişti de la INFP merg la faţa locului în această perioadă, iar ieri, la Izvoarele a fost şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, în zonă fiind mobilizaţi angajaţi ai ISU Galaţi, pentru a interveni în caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei şi alte acţiuni. În localitatea Izvoarele au mers, ieri, şi secretarul de Stat în MAI, Cătălin Chiper, şi subprefectul de Galaţi, Gabriel Panaitescu, iar aproximativ 30 de localnici au ieşit în stradă, cerându-le acestora explicaţii privind cauza cutremurelor. Oamenii au încercat să blocheze drumul judeţean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele şi DN 25, reproşându-le autorităţilor că nu le oferă explicaţii privind producerea acestor fenomene şi nu iau măsuri. Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei, pentru a le oferi explicaţii.

APA, NEPOTABILĂ Reamintim că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a avertizat, miercuri, că apa din fântânile aflate în localitatea Izvoarele nu este potabilă, iar populaţia trebuie să evite consumul acesteia. În această situaţie, autorităţile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populaţia afectată.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs 78 de cutremure, dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Taguri articol


12