8% din sîngele recoltat este incinerat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Centrul Regional de Transfuzii Constanţa

8% din sîngele recoltat este incinerat!

• Specialiştii spun că procentul este mare comparativ cu rebutul de sînge al altor centre din ţară
Eveniment 01 August 2008 / 00:00 698 accesări

• Aproximativ 15% din donatori sînt respinşi la donare din cauză că sînt depistaţi cu unele boli sau nu au actele în regulă

Nu tot sîngele care este recoltat de la donatori este dat în uz spitalelor. Directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, dr. Alina Dobrotă, spune că circa 8% din sîngele recoltat este dus la incinerator. “Înainte de a dona, toţi cei care vin la centru sînt supuşi unor teste. Bineînţeles, le sînt luate şi probe de sînge pentru depistarea unor boli, pentru stabilirea grupei de sînge, pentru determinarea hemoglobinei”, explică directorul unităţii. După donare, din sîngele recoltat se determină diferiţi markeri virali, fie că este vorba despre HIV, hepatita B, hepatita C, sifilis, HTVL (leucemie), dar se fac şi teste de biochimie (TGP, grupe sanguine, anticorpi). În urma testelor, se analizează rezultatele, ţinîndu-se cont şi de valorile prag. “Dacă valorile depăşesc pragurile, absolut toate pungile sînt considerate rebut şi sînt incinerate”, completează dr. Dobrotă. Medicul director a declarat că ponderea în ceea ce priveşte sîngele rebut este reprezentată de persoanele care donează pentru prima dată. “Comparativ cu alte alte centre din ţară, care înregistrează un rebut între 5 şi 7%, unitatea din Constanţa înregistrează o cantitate mai mare de sînge rebut. Noi vrem cu orice preţ ca testele să fie făcute cu cea mai mare rigurozitate, supunem produsul la absolut toate testele transfuzionale”, explică dr. Dobrotă.

Sindromul anemic respinge de la donare mai multe persoane

În altă ordine de idei, precizăm că după testele riguroase ce se efectuează înaintea actului de donare, aproximativ 15% din totalul persoanelor care se prezintă la Centrul de Transfuzie Constanţa nu sînt acceptate să doneze sînge. “Motivele sînt diferite, oamenii fie nu au actele în regulă, fie sînt depistaţi cu unele afecţiuni. Printre cauzele de excludere temporară de la donare se află sindromul anemic, situaţie întîlnită frecvent şi la francezi, după ultimele statistici”, declară dr. Dobrotă. Mai exact, valoarea hemoglobinei este sub standardul impus. Precizăm că femeile trebuie să aibă o valoare a hemoglobinei de 12,5 mg/dl, în vreme ce bărbaţii trebuie să aibă o valoare de 13,5 mg/dl.

Taguri articol


12