80% din seropozitivii HIV români şi-ar ascunde boala

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

80% din seropozitivii HIV români şi-ar ascunde boala

Eveniment 14 Aprilie 2010 / 00:00 638 accesări

Opt din zece seropozitivi HIV români sunt de părere că nu este necesar să-şi informeze medicul, altul decât cel infecţionist, despre starea lor de sănătate şi, implicit, despre statusul lor serologic, potrivit unui studiu realizat de fundaţia Romanian Angel Appeal. Majoritatea pacienţilor chestionaţi au declarat că medicul de familie ştie că ei sunt seropozitivi de la părinţi, însă, din punctul lor de vedere, ei ar fi ascuns acest adevăr. Mai mult de jumătate dintre seropozitivii HIV români le-au spus prietenilor că sunt infectaţi, 71% şi-au informat medicul stomatolog, 76% le-au făcut cunoscut acest lucru partenerului intim din prezent, iar 47%, şi celor din trecut.

DIRECTORUL CENTRULUI MEDICAL HIV/SIDA DIN CADRUL INSTITUTULUI DE BOLI INFECŢIOASE “MATEI BALŞ”, DR. MIOARA PREDESCU: „ESTE ÎNGRIJORĂTOR CĂ 53% NU LE-AU SPUS PARTENERILOR DIN TRECUT CĂ SUNT INFECTAŢI”

Aceste statistici deloc îmbucurătoare, au determinat mai multe organizaţii ale societăţii civile (Fundaţia Tineri pentu Tineri, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii/ARPS, Asociaţia Română Anti-SIDA/ARAS, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA/UNOPA, Fundaţia “Alături de Voi” România şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării) să lanseze, începând de ieri, o campanie naţională de informare. Iniţiativa, care se va derula până în aprilie 2011, se adresează tinerilor între 15 şi 25 de ani din Bucureşti, Bacău, Cluj, Dolj, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Timiş, Vaslui, dar şi Constanţa. Tinerii vor fi informaţi corect în ceea ce priveşte HIV/SIDA, vor fi motivaţi să adopte un stil de viaţă mai sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele infectate cu HIV. În acelaşi timp, campania de informare se adresează mai multor grupuri ţintă, printre care elevi, cadre didactice şi personal medical, ca formă de responsabilizare socială şi de luptă împotriva stigmatizării.

Taguri articol


12