Faptul că Sănătatea din România este săracă „lipită” nu mai constituie o noutate pentru nimeni. Se ştie că bolnavii trebuie să scoată bani grei din buzunare dacă au pretenţii la intervenţii chirurgicale mai dificile sau complexe, ce implică, evident, şi costuri mari. Pacientul român are o grea alegere atunci când este pus în faţa unei asemenea situaţii. Şi asta pentru că se pot întâmpla şi tragedii, menţionate şi în literatura de specialitate. Îşi poate plăti intervenţiile chirurgicale, chiar şi de mii de euro, şi poate părăsi spitalul cu… picioarele înainte. O bolnavă de 72 de ani, din Arad, a avut însă mare noroc. A ales să-şi plătească operaţia, cu riscuri extrem de mari. De această dată, finalul a fost unul cât se poate de fericit.
Specialiştii Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) Arad au realizat recent, în premieră, înlocuirea unei valve aortice calcificate la inima unei bolnave de 72 de ani. „Cea mai recentă intervenţie realizată în cadrul Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Centrului de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” a UVVG a fost una cu risc foarte mare de dificultate, realizată în premieră, la Arad, de echipa condusă de dr. Zoltan Galajda, profesor asociat al UVVG”, a declarat, ieri, preşedintele universităţii arădene, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. La rândul său, medicul chirurg dr. Zoltan Galajda, director al Clinicii de chirurgie cardiovasculară din Debrecen, Ungaria, a arătat că pacienta s-a prezentat la spital după un infarct.
„La problemele coronariene pe care pacienta le avea, s-a asociat şi o boală a valvei aortice, foarte calcificată, la care s-a mai asociat şi o insuficienţă renală cu necesitatea de dializă în timpul preoperator şi al operaţiei. Prin comorbidităţile amintite, cazul reprezenta un risc operator cu o mortalitate mare, însă valva aortică a fost cea care a decis prognosticul. Valva, fiind atât de calcificată, nu dădea nicio şansă de viaţă bolnavei. Ne-am asumat riscul operator atât noi, cât şi bolnava, aceasta înţelegând că nu are alte şanse, având în vedere că a consultat şi alte centre, fiind peste tot refuzată”, a precizat dr. Galajda. Costurile intervenţiei chirurgicale s-au ridicat la 8.000 de euro, fiind suportate de familia pacientei. „Este mult? Poate, dacă avem în vedere situaţia economică din România. Dar trebuie avut în vedere că, în mod real, operaţia a costat 15.000 de euro, diferenţa fiind suportată de Centrul de Chirurgie Laparoscopică din cadrul UVVG, iar o operaţie efectuată cu aceleaşi materiale costă în Germania circa 20.000 de euro, iar în SUA - circa 100.000 de dolari, diferenţa fiind dată de costurile legate de mâna de lucru”, a mai precizat dr. Zoltan Galajda.