Aproximativ 80.000 de persoane, ameninţate de posibila rupere a unui baraj natural format în urma unei alunecări de teren provocate după seismul din 12 mai, din provincia Sicuan, urmează să fie evacuate, a anunţat, ieri, agenţia de presă China Nouă. “Aceste persoane vor fi evacuate înainte de miezul-nopţii, dar, în total, 158.000 de persoane vor fi dislocate în cadrul unui plan de urgenţă vizînd reducerea cu o treime a nivelului lacului din Tangjiashan, care continuă să crească şi ameninţă să rupă digul. O echipă de 1.800 de soldaţi şi poliţişti încearcă să securizeze un lac artificial format în sud-vestul Chinei după seismul din 12 mai, care riscă să inunde zona. Militarii folosesc dinamită pentru a arunca în aer depunerile acumulate în urma alunecărilor de teren, care blochează cursul unui rîu. Autorităţile se tem că apa acumulată va provoca inundaţii în zonele afectate deja de seism”, a explicat agenţia de presă. China Nouă anunţase luni că locuitorii din aval de lac au fost evacuaţi deja. Duminică, viceministrul pentru Resurse Hidrologice, E Jingping, a afirmat că 30 de lacuri artificiale de acest tip s-au format după catastrofa din 12 mai şi pun în pericol, în total, 700.000 de persoane. Oficialul chinez a dat asigurări că situaţia este sub control, recunoscînd însă că ploile anunţate pentru începutul săptămînii sporesc pericolul. Lacul din Tangjiashan, al cărui nivel a crescut deja semnificativ în urma ploilor de duminică, ar fi cel mai periculos dintre aceste lacuri, potrivit televiziunii de stat CCTV. Luni dimineaţă, lacul conţinea 128 de milioane de metri cubi de apă, a anunţat China Nouă.
Între timp, o replică seismică cu magnitudinea de 5,7 grade pe Scara Richter s-a produs, marţi, în provincia Shaanxi, învecinată cu Sichuan, la 15 zile de la cutremurul soldat cu peste 88.000 de morţi şi dispăruţi, potrivit agenţiei China Nouă. Această replică, produsă la ora 08.37 GMT (ora 11.37 ora României) cu epicentrul în zona Ningqiang, a fost resimţită puternic în capitala provinciei Shaanxi, Xi\'an şi în provincia vecină Gansu din nord-vest. Cu puţin timp înainte, o altă replică, cu magnitudine de 5,4 grade a afectat zona Qingchuan din provincia Sichuan, unde s-a produs, duminică, o replică puternică, de 6,4 grade. Cutremurul de marţi din Qingchuan a fost resimţit la Chengdu, capitala provinciei Sichuan, la o distanţă de aproape 300 de kilometri. Peste 8.000 de replici au fost înregistrate în două săptămîni în Sichuan, dar multe dintre acestea au fost imperceptibile. Cea mai puternică, înregistrată duminică la Qingchuan, a provocat moartea a cel puţin 8 persoane şi avarierea a peste 70.000 de locuinţe.
Seismul produs la 12 mai s-a soldat cu 67.183 de morţi şi 20.790 de persoane dispărute, potrivit unui bilanţ în continuare provizoriu, a declarat, marţi, un purtător de cuvînt al Guvernului de la Beijing. Numărul răniţilor în seismul din 12 mai a crescut la 361.822. Precedentul bilanţ oficial consta în 65.080 de morţi şi 23.150 de dispăruţi. Purtătorul de cuvînt al Guvernului a declarat pe de altă parte că 15 milioane de persoane vor trebui strămutate, adăugînd că, în total, 45 de milioane au fost afectate, majoritatea din provincia Sichuan. Potrivit autorităţilor, şansele de a mai găsi supravieţuitori în urma catastrofei sînt de domeniului miracolului. La peste două săptămîni de la cutremurul de pămînt, cel mai grav din ultimii 32 de ani în China, eforturile se concentrează pe ajutorarea sinistraţilor şi îngrijirea răniţilor. Sinistraţii duc lipsă de adăposturi adecvate, dar şi de apă potabilă. Situaţia lor este agravată de intrarea în sezonul ploios, care ar putea favoriza apariţia unor epidemii.
Între timp, autorităţile chineze au decis ca părinţii care şi-au pierdut singurul copil în seismul din 12 mai să aibă voie să procreeze un al doilea urmaş. Directiva agenţiei de planning familial prevede că familiile care vor adopta un orfan rezultat în urma seismului vor putea, de asemenea, să procreeze. Părinţii cu vîrste peste 50 de ani care şi-au pierdut unicul copil în cutremurul din 12 mai vor primi o alocaţie lunară de 600 de yuan (circa 60 de euro). Mulţi dintre copii au murit după prăbuşirea şcolilor în care se aflau, părinţii acestora denunţînd proasta calitate a construcţiilor. Politica singurului copil, modificată în cazul ţăranilor autorizaţi să aibă un al doilea urmaş în cazul în care primul este de sex feminin, este în vigoare de trei decenii. Potrivit Guvernului, această politică a permis evitarea a 400 de milioane de noi naşteri în cea mai populată ţară din lume, care numără peste 1,3 miliarde de locuitori.