80.000 de „morţi” bugetari în 2011

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Declaraţii politice vs realitate

80.000 de „morţi” bugetari în 2011

Eveniment 12 Noiembrie 2010 / 00:00 649 accesări

Pentru cel puţin 80.000 de persoane nu există o salarizare asigurată de bugetele instituţiilor unde lucrează, a declarat, ieri, Răzvan Bordeanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală din cadrul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor “Sed Lex”. „Există o Românie a declaraţiilor politice şi alta a certitudinilor. Ştim că avem o constrângere legată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) prin care trebuie diminuate cheltuielile de personal de la 42 miliarde la 39 miliarde lei. De asemenea, ştim că salariile nu sunt asigurate pentru cel puţin 7% dintre bugetari, aproximativ 80.000 de persoane”, a spus liderul sindical. Acesta a explicat că, pentru 2011, bugetele instituţiilor publice sunt construite pe o previziune de 81% din bugetul lunii august 2010. “De aici rezultă că, anul viitor, vom avea o diminuare în continuare a veniturilor salariale, ori vor fi disponibilizări”, a afirmat Bordeanu, după întâlnirea avută cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). El a subliniat că numai prin desfiinţarea celui de-al 13-lea salariu şi a primei de vacanţă, veniturile funcţionarilor publici şi ale celor din administraţia publică locală s-au diminuat cu 17%. Referindu-se la rezultatele întâlnirii de la MMFPS în legătură cu proiectul legii de salarizare unitară a bugetarilor, Răzvan Bordeanu a apreciat că “pelerinajul la Ministerul Muncii va continua, pentru că nu am primit răspunsuri la multe dintre doleanţele noastre”.

Pe de altă parte, reprezentantul Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a precizat că s-a discutat foarte puţin despre Legea salarizării în întâlnirea de ieri. \"99,9% dintre salariaţii bugetari au coeficienţi cuprinşi între 1 şi 8, restul fiind excepţii, şi în aceste condiţii este clar că salariul minim pe economie reprezintă 33% din salariul mediu, faţă de 50% cât ar trebui să fie\", a mai spus Bârea. El a adăugat că există două oferte din partea patronatelor pentru salariul minim pe economie, una de 650 de lei şi alta de 705 lei, însă Guvernul nu s-a pronunţat. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat că sindicatele îşi menţin solicitările făcute până acum de stabilire a coeficientului 1 şi a salariului minim la o valoare de 750 de lei, atrăgând atenţia că cei care în prezent au salariul de 600 de lei sunt de fapt asistaţi social. El a precizat că eventuala majorare cu 16% a salariilor ar putea fi discutată săptămâna viitoare, adăugând că un articol din ultimul proiect de lege privind salarizarea ar stabili că nimeni nu va avea salariul minim brut mai mic de 850 de lei. Sindicaliştii nu sunt însă de acord cu această prevedere, afirmând că aplicarea ei ar însemna ca foarte mulţi salariaţi, de la femei de serviciu, muncitori şi până la cadrele didactice, să aibă acelaşi salariu.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a concluzionat, la finalul discuţiei, că cei mai mulţi susţin o majorare a salariului minim la 650 de lei, iar cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, că salariile în 2011 vor creşte cu certitudine, evitând să spună o cifră în acest sens.

Dacă mai este nevoie, menţionăm că 71.000 bugetari au în prezent salariul minim pe economie şi că, până la sfârşitul lunii decembrie, încă 26.000 de oameni trebuie daţi afară din sistem. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu făcea, la 1 noiembrie, un calcul simplu: \"Dacă se vor da afară suficient de mulţi oameni pentru a ne integra în cele 39 de miliarde de lei disponibile pentru salarii, adică pentru a se putea da 100% reducerea de anul trecut, cu siguranţă se va da\". Să mai comentăm?



12