Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney, a fost votat de 85% din americanii din Israel, potrivit unui sondaj publicat joi de organizaţia iVoteIsrael. Rezultatele sondajului au ridicat noi semne de întrebare privind organizaţia, care a devenit obiectul unor suspiciuni referitoare la presupusele sale legături cu susţinătorii conservatori. Hillel Schenker, preşedintele Democrats Abroad Israel, a catalogat sondajul ca neavând un fundament ştiinţific. Totuşi, el a afirmat că se pot face previziuni pe baza factorilor demografici şi geografici. Alegătorii care locuiesc în oraşe mari, precum Tel Aviv, Haifa şi Beer Şeva sunt mai înclinaţi spre preşedintele democrat Barack Obama, iar cei care studiază la şcoli religioase în Beit Şemeş, Bnei Brak şi Ierusalim sunt mai dispuşi să voteze cu Mitt Romney. Potrivit prezentatorului CNN Jonathan Mann, numărul americanilor din Israel aşteptaţi să voteze se ridică la 100.000, faţă de 30.000 în 2008.
OBAMA, ”UN RĂU CUNOSCUT” Influentul săptămânal britanic din lumea afacerilor ”The Economist” a îndemnat la vot, cu mai puţin entuziasm decât în 2008, în favoarea preşedintelui american, Barack Obama, pe care îl consideră ”un rău cunoscut”. Revista liberală, care apare vinerea, a apreciat că ”rivalul lui Obama, Mitt Romney, nu merită investiţia”. ”The Economist” prezice că americanii se vor duce la urne cu mult mai puţină speranţă, peste cinci zile. Publicaţia consideră campania lui Obama ”lamentabilă”, apreciind că ”deşi preşedintele a putut să încarneze speranţa personificată şi centrul, el este redus în prezent la lovituri sub centură împotriva lui Mitt Romney”. ”În pofida tuturor defectelor, Obama a îndepărtat economia americană de marginea prăpastiei şi şi-a făcut treaba în domeniul politicii externe. Deci, această revistă va rămâne alături de răul cunoscut şi îl realege”, a conchis ”The Economist”, care are un tiraj mondial de 1,57 de milioane de exemplare, dintre care aproximativ 850.000 în SUA. Peste 14 milioane de persoane au accesat site-ul publicaţiei în iulie 2012. În 2004, revista l-a susţinut pe democratul John Kerry, împotriva preşedintelui George W. Bush.
BRONCO BAMMA GIRL O înregistrare video cu o fetiţă de 4 ani care plânge în faţa părinţilor, spunându-le că nu mai vrea să mai audă vorbindu-se despre ”Bronco Bamma şi Mitt Romney” face senzaţie în SUA, într-un spaţiu mediatic saturat de campania electorală. Înregistrarea a fost postată pe YouTube de către mama lui Abigael şi a fost văzută de peste două milioane de ori şi a suscitat comentarii interminabile pe Twitter şi pe reţelele sociale, pe care fata a fost numită rapid ”Bronco Bamma girl”. Ea a devenit simbolul anumitor americani care s-au săturat de campanie, după luni de dezbatere.
PREFERINŢE Japonezii şi chinezii ar vota cu Obama în scrutinul prezidenţial, sancţionându-l pe Mitt Romney pentru criticile la adresa celor două superputeri asiatice. Peste 86% dintre japonezi ar vota cu Obama, la fel ca şi 63% dintre chinezi, conform sondajului efectuat în septembrie şi octombrie, de Institutul Ipsos Hong Kong.
Şi cei mai mulţi cetăţeni germani preferă o victorie a lui Barack Obama, la Berlin fiind cunoscute foarte puţine despre Mitt Romney, scrie ”Der Spiegel”. Rezultatele celui mai recent sondaj efectuat de Institutul Forsa nu sunt deloc surprinzătoare. Germanii îl preferă pe candidatul democrat. Pentru mulţi germani, republicanii sunt suspecţi: prea încăpăţânaţi, creştini conservatori, cu mentalitate îngustă şi frecvent agresivi. Potrivit sondajului, 92% dintre germani s-ar pronunţa în favoarea lui Obama. Politicienii germani nu prea ştiu ce ar însemna o victorie a lui Mitt Romney. ”Candidatul republican este o pagină goală”, afirmă Harald Leibrechts, coordonator german pentru Relaţiiile cu SUA.