9 iulie, ziua votului pe tema realegerii lui Jose Manuel Barroso la conducerea CE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

9 iulie, ziua votului pe tema realegerii lui Jose Manuel Barroso la conducerea CE

Externe 19 Iunie 2009 / 00:00 456 accesări

Parlamentul European decide la 9 iulie dacă va vota pe tema realegerii lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene, la sesiunea sa inaugurală din săptămîna următoare sau dacă va aştepta pînă la toamnă, a declarat, joi, preşedintele în exerciţiu al PE, Hans-Gert Poettering. Întrebat dacă Parlamentul va vota pe tema realegerii lui Barroso la 14 sau 15 iulie, în timpul sesiunii sale inaugurale, Poettering a răspuns: ”Întrebarea rămîne deschisă. Decizia va fi luată la 9 iulie, în timpul conferinţei preşedinţilor, care reuneşte liderii grupurilor politice din Parlament şi hotărăşte agenda sa de lucru”. Poettering nu a dat nicio declaraţie privind decizia ce va fi luată la 9 iulie, devenită principala preocupare a grupurilor politice parlamentare încă în formare.

Dacă Barroso este aproape sigur că va obţine sprijinul politic al liderilor celor 27 de ţări pentru un nou mandat, în timpul summit-ului UE care s-a deschis joi, confirmarea sa de către PE, unde are mulţi adversari, face obiectul unei polemici. O majoritate a liderilor UE ar vrea, ca şi conservatorii, un vot în Parlament la mijlocul lunii iulie. Dar socialiştii, ecologiştii şi o parte a liberalilor, care speră în apariţia unei alte candidaturi, refuză votul înainte de a cunoaşte soarta Tratatului de la Lisabona, care prevede eficientizarea UE, prin reformarea în special a Comisiei. Totul va depinde, deci, de negocierile aflate în curs de desfăşurare între grupurile politice şi cele cu guvernele UE, acestea din urmă putînd să pună în balanţă anumite posturi europene importante pentru a-i convinge pe unii eurodeputaţi. Liderul grupului socialist din PE, Martin Schultz, a declarat joi că grupul său va refuza să voteze în favoarea unui nou mandat al lui Jose Manuel Barroso în fruntea CE, contrar a ceea ce doresc unii lideri UE. “Barroso nu este un candidat potrivit. Grupul socialist nu va vota pentru el în iulie şi de fapt nu doreşte un vot în iulie. Este absolut prematur”, declară eurodeputatul german Martin Schulz. Dat fiind refuzul socialiştilor, Schultz a apreciat că nu va exista o majoritate în PE pentru a-l susţine pe Barroso pentru un nou mandat în sesiunea inaugurală a PE din iulie. “Cu excepţia cazului în care conservatorii din PPE nu vor accepta o alianţă cu antieuropenii”, subliniază Schulz. Noul Parlament European va avea, conform rezultatelor încă provizorii, 182 de deputaţi socialişti, 264 conservatori, 80 liberali şi 53 verzi.

Jose Manuel Barroso a prezentat, joi, liniile principale ale programului pe care intenţionează să îl aplice dacă va obţine un nou mandat în fruntea CE, punînd accentul pe teme susţinute de Franţa, precum protejarea intereselor europenilor. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-au exprimat intenţia de a-l susţine pe Barroso pentru un nou mandat, cerîndu-i să îşi prezinte cu claritate intenţiile. Barroso subliniază că doreşte “o Europă care să refuze toate formele de protecţionism, determinată să promoveze interesele europene în întreaga lume”. În final, Barroso subliniază că doreşte ”o Europă a responsabilităţii şi acţiunii, în care cetăţenii să îşi exercite drepturile într-un mediu al justiţiei, libertăţii şi securităţii”. Într-un gest făcut aparent în favoarea Franţei, Barroso menţionează printre priorităţi “promovarea dezvoltării sectorului agricol”.



12