9 iunie - Ziua Eroilor. Ceremonii militare și religioase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

9 iunie - Ziua Eroilor. Ceremonii militare și religioase

Administrație 09 Iunie 2016 / 08:21 1015 accesări

Joi, 9 iunie, de Ziua Eroilor, în multe garnizoane din țară, dar și la Baza Militară din Kandahar vor avea loc ceremonii militare și religioase, în semn de recunoștință pentru eroii români care au pierit în Primul Război Mondial, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Data de 9 iunie, Ziua Eroilor, a fost stabilită prin lege ca fiind zi de "sărbătoare națională a poporului român". Astfel, printre evenimentele prilejuite de această zi, MApN anunță că sunt ceremonii militare și religioase în Capitală, la garnizoane din țară, dar și la Baza Militară din Kandahar.

De la ora 10.00, vor fi depuse coroane de flori la Cimitirul Israelit Filantropia, iar de la ora 12.00 la Mormântul Ostașului Necunoscut, în Parcul Carol I. De asemenea, tot în Capitală, reprezentanții MApN vor comemora și la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” şi la Cimitirul Militar Ghencea.

"Manifestări vor avea loc și în garnizoanele din țară, cu participarea reprezentanţilor autorităților locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale. Ceremonii vor avea loc, cu sprijinul reprezentanţelor diplomatice ale României, și în onoarea eroilor noştri căzuţi pe teritoriul altor state", se arată într-un comunicat al MApN.

Va fi ținută o slujbă religioasă și la Baza Militară din Kandahar. Aici, "militarii români îi vor omagia pe eroi la Troiţa din campul românesc prin Apelul Solemn în memoria românilor căzuți la datorie în teatrele de operaţii din Bosnia și Herțegovina, Irak şi Afganistan".

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare națională prin Decretul-lege nr.1.693 din 4 mai 1920 și este celebrată "în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial".

"Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român", se mai arată în comunicatul MApN.

În lăcașele de cult, la ora 12.00, după terminarea Sfintei Liturghii a Înălțării, vor trage clopotele, iar în instituțiile publice și în unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere.

Evenimente similare vor avea loc și la Constanța, la Monumentul Eroilor de la Casa de Cultură.

De organizare se ocupă Garnizoana Constanța, iar cu această ocazie, autoritățile locale vor depune coroane și jerbe de flori în memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă pentru apărarea țării.

Taguri articol


12