9 mai - Triplă sărbătoare pentru români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O zi cât o istorie

9 mai - Triplă sărbătoare pentru români

Administrație 08 Mai 2017 / 16:08 8946 accesări

9 mai este ziua care are o triplă semnificație pentru români. Pe lângă celebrarea Zilei Independenței de Stat a României din 1877 și victoria coaliției antifasciste din 1945, în 9 mai se sărbătorește și Ziua Europei. Cu această ocazie, Prefectura Constanța organizează un eveniment special, dedicat divversității, multiculturalității și toleranței. Manifestările dedicate Zilei Europei au loc marți, 9 mai, de la ora 11.00. Prima parte a evenimentului este dedicată momentului „Unitate în diversitate”, în cadrul căruia vor fi reprezentate elementele definitorii ale statelor membre ale Uniunii Europene. Apoi, ansamblurile minorităților naționale din Dobrogea vor susține momente artistice. Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Constanța, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret. De asemenea, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa va avea loc un simpozion în cadrul căruia vor fi dezbătute toate cele trei evenimente sărbătorite în 9 mai. Cu acestă ocazie, vor susține discursuri dr. Lavinia Gheorghe și drd. Dragoș Sichigea.

ISTORIA PENTRU ROMÂNI

9 mai 1877 a fost ziua în care Parlamentul ţării a proclamat „Independenţa absolută a României”. În acea zi, Mihail Kogălniceanu declara în Parlament: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, în 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

DE CE SE SĂRBĂTOREȘTE ZIUA EUROPEI

Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În urmă cu 67 de ani, în 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, pentru a se controla în acest fel producția de armament și posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei și, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută și ca Piața Comună, și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât și Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958. Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcție europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria, în 2007, Bulgaria și România, iar în 2013, Croația.

Taguri articol


12