În fiecare an, pe 9 Mai se sărbătoresc Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei Unite.
În urmă cu 137 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României, deschizând drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.
NAŢIUNE DE SINE STĂTĂTOARE La 9 Mai 1877, Mihail Kogălniceanu declară în Parlament că suntem „în stare de rezbel“, că suntem „dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi, prin urmare, suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare“.
Adunarea Deputaţilor votează o moţiune, cu 79 de voturi „pentru“ şi două abţineri, prin care lua act că „rezbelul între România şi Turcia, ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială“.
Intrată în război, în primăvara lui 1877, armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smârdan, Vidin. Câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi, independenţa ţării avea să reprezinte un imbold moral pentru înfăptuirea Marii Uniri.
Independenţa s-a produs după aproape cinci secole de luptă împotriva dominaţiei otomane, după rezistenţa opusă celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul ţărilor române.
SFÂRŞITUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL Ziua de 9 Mai a mai fost declarată şi Ziua Victoriei împotriva fascismului, de către Uniunea Sovietică, după înfrângerea Germaniei naziste în 1945, fiind sărbătorită şi în România până în 1989.
La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale forţelor Naţiunilor Unite, Germania nazistă a fost silită să capituleze necondiţionat, astfel cel de-al II-lea Război Mondial, declanşat de axa Berlin - Roma - Tokyo, în anul 1939, a luat sfârşit în Europa.
În rândul statelor învingătoare se află şi ţara noastră, care, la 23 august 1944, iese din alianţa cu Germania nazistă şi trece în alianţa cu ţările din Naţiunile Unite, cu întreg potenţialul economic, cu armata de peste 600.000 de oameni.
Pierderile armatei române în cel de-al Doilea Război Mondial (1939 - 1945) au fost de peste 850.000 de militari morţi, răniţi şi dispăruţi, iar în 1944, din 23 august şi până la 25 octombrie, s-au înregistrat 62.000 militari morţi, dispăruţi şi răniţi, pagube materiale şi mari distrugeri comise de armatele germane şi hortiste ungare.
ZIUA UNIUNII EUROPENE Totodată, 9 Mai a fost declarată Ziua Europei Unite, deoarece în această zi, în anul 1950, s-a făcut primul pas pentru realizarea Uniunii Europene. Ziua Europei Unite a fost instituită de către ministrul de Externe francez Robert Schuman, în urmă cu 64 de ani.
În 1985, când proiectul construcţiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea dată Comunitatea Europeană au hotărât ca ziua de 9 Mai să devină Ziua Europei.
La Constanţa, cele trei evenimente au fost celebrate în avans, miercuri, printr-un simpozion desfăşurat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), unde au susţinut discursuri muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe, şi dr. Ion Rîşnoveanu, din partea Muzeului Marinei Române. Totodată, au avut loc o suită de momente artistice prezentate de elevi constănţeni pasionaţi de istorie.