9 septembrie - Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor şi a maternității

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

9 septembrie - Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor şi a maternității

Religie 09 Septembrie 2018 / 09:00 1222 accesări

A doua zi după marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică îi prăznuiesc pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria şi bunicii lui Hristos. Sfânta Ana este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii. Cultul Sfintei Ana există în Răsărit în secolul VI şi s-a răspândit în Occident în secolul X, iar cel al Sf. Ioachim este de dată mai recentă, darează din secolul XVI. Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

Ioachim și Ana – bunicii lui Hristos

Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, era din neamul împărătesc al lui David, din seminţia lui Iuda. Ana, soţia lui Ioachim a fost fiica lui Matan şi soră cu Sovi, cea care a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul. Amândoi erau credincioşi, participau la viaţa liturgica a poporului lui Israel şi ceea ce aveau împîrţeau în trei: o parte o dădeau templului şi slujitorilor lui, o alta o împărţeau străinilor şi săracilor, iar pe a treia o ţineau pentru ei şi pentru nevoile familiei.

Evanghelia apocrifă a vieţii Maicii Domnului mărturiseste ca Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spunea: „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plange, până când Dumnezeu va da roadă pântecelui soţiei mele”. Şi Ana plângea pentru lipsa copiilor şi se roaga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria.

Sfântul Ioachim a murit la vârsta de 80 de ani, la câţiva ani după aducerea şi intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei. Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii. Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.

Semnificația numelor Ioachim și Ana

Numele Ioachim este de origine evreiasca (Jehojakim), cu semnificatia "Iahve [Dumnezeu] a îndreptat“, sau „Iahve a ridicat“. În zilele noastre, Ioachim este mai rar întalnit ca nume de botez, fiind mai des întrebuinţat de monahi. Numele Ana este tot evreiasca (Hannah), se înrudeşte cu masculinul Anania (Hananyah) şi are semnificaţia „Iahve a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate - Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse - Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani sau Anita.

surse:

crestinortodox.ro

sfantaana.ro



12