90% din copiii preşcolari au mari carenţe de calciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

90% din copiii preşcolari au mari carenţe de calciu

Social 16 Octombrie 2008 / 00:00 520 accesări

Un studiu al specialiştilor în nutriţie - efectuat timp de aproape doi ani, pe un eşantion de 394 de copii cu vîrste între trei şi şase ani, din mediul urban, înscrişi într-o instituţie de îngrijire (creşă, grădiniţă) - arată că peste 90% dintre copiii preşcolari din România au carenţe alimentare de calciu, iar 45% dintre ei preferă dulciurile în loc de legume, fructe şi lactate. Studiul Măsurarea Aportului de Macro şi Micronutrienţi la copiii preşcolari (MAMMI) mai arată că peste 70% dintre copiii între trei şi şase ani mănîncă legume şi fructe doar de două-trei ori pe săptămînă şi doar 27% dintre ei consumă zilnic lapte şi iaurt. Calciul din alimentaţia a nouă copii din zece este sub aportul standard recomandat, de 800 de miligrame pe zi. De asemenea, situaţia este critică şi în cazul aportului de vitamina D, rezultatele studiului arătînd că 99,7% dintre copii au deficienţe privind acest nutrient. Medicii spun că vitamina D este esenţială în alimentaţia unui copil, deoarece aceasta face posibilă absorbţia calciului în intestin. Potrivit părinţilor subiecţilor care au participat la studiu, motivul pentru care cei mici resping produsele lactate proaspete este, în primul rînd, faptul că „nu îi place copilului” (77%), urmat de acela că „produsele lactate nu sînt sănătoase” (25%), ceea ce arată o lipsă de informare şi ignoranţa părinţilor. Informaţiile privind obiceiurile alimentare ale copiilor arată că 75% dintre aceştia au cinci mese pe zi (100% iau masa de prînz şi cina, 99% - micul dejun, 78% - o gustare în cursul dimineţii). Deşi numărul recomandat de mese pe zi este, în general, respectat, studiul arată că, în weekend, copiii mănîncă mai mult decît în zilele de luni pînă vineri. Conform aceluiaşi studiu, mai mult de jumătate dintre copii depăşesc raţia calorică standard recomandată, de 1.800 de kilocalorii pe zi. Aceştia au un aport alimentar hipercaloric, care explică rata tot mai mare de creştere a obezităţii în România. Precizăm că ţara noastră este, la momentul actual, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte obezitatea la adulţi, iar în cazul copiilor situaţia este aceeaşi. Dr. Aurelia Cordeanu, de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, susţine că este 50% dintre copiii preşcolari au o greutate dizarmonică, cu plus de kilograme, iar tendinţa de supraponderabilitate şi obezitate înregistrează o creştere din ce în ce mai mare în ţara noastră. Specialiştii recomandă părinţilor să includă zilnic în alimentaţia copiilor fructe şi legume proaspete, să reconsidere locul produselor lactate în raţia zilnică şi să evite consumul de dulciuri şi produse nesănătoase.

Taguri articol


12