Confruntat cu o scădere de popularitate, un deficit record şi o situaţie tot mai jenantă pe frontul din Afganistan, preşedintele Obama îşi anunţă marţi strategia proprie pentru a aduce mai aproape de sfârşit epopeea militară a ţării sale în această ţară. Hotărârea este cuvântul de ordine, iar imediat după discrusul preşedintelui, 9.000 de puşcaşi marini se vor pregăti de mobilizare în sudul Afganistanului, pentru a lupta împotriva miliţiilor Taliban. Aceşti puşcaşi marini vor reprezenta primele trupe ce vor fi trimise în Afganistan, în cadrul noii viziuni militare preconizate de Barack Obama. Forţele americane din provincia Helmand vor fi astfel dublate.
Suplimentarea de trupe va constitui, de asemenea, un test major pentru Guvernul preşedintelui afgan Hamid Karzai şi pentru strategia de contrainsurgenţă a comandantului general al SUA şi al NATO în Afganistan, generalul Stanley A. McChrystal. Puşcaşii marini vor fi urmaţi rapid de aproximativ 1.000 de instructori militari americani. Aceştia vor fi mobilizaţi în luna februarie, pentru a grăbi creşterea efectivelor armatei afgane şi ale poliţiei, au afirmat oficiali militari. Noile trupe nu vor fi mobilizate decât după ce Barack Obama îşi defineşte noua strategie, într-un discurs susţinut la Academia Militară de la West Point, New York. Planul revizuit ar urma să solicite trimiterea a 30.000-35.000 de noi trupe, ce vor fi trimise progresiv în următoarele 12-18 luni. Această abordare pe etape este determinată în parte de lipsa de infrastructură a Afganistanului, care nu poate face faţă imediat unui număr mare de trupe americane. Va permite preşedintelui să anuleze trimiterea unui anumit efectiv de trupe, dacă strategia promovată de generalul McChrystal nu are rezultate sau dacă Guvernul lui Karzai nu îndeplineşte obiectivele de combatere a corupţiei şi a sărăciei în rândul poporului afgan, au declarat oficiali ai Casei Albe.
Preşedintele afgan va trebui să accepte fixarea unor obiective de către comunitatea internaţională, la viitoarea conferinţă internaţională privind Afganistanul, organizată la 28 ianuarie la Londra. Nu numai administraţia Obama face presiuni în acest sens, dar şi prim-ministrul britanic Gordon Brown. Această conferinţă, iniţiată de Paris, Berlin şi Londra, cu susţinerea SUA, este destinată dezvoltării relaţiilor între viitorul Guvern afgan rezultat în urma alegerilor şi comunitatea internaţională. Cele trei capitale europene apreciază că Afganistanul ar trebui să-şi asume mai multe responsabilităţi în stabilizarea şi dezvoltarea ţării. Reuniunea de la Londra îi va reuni pe Hamid Karzai, secretarul general al ONU Ban Ki-Moon, principalii contributori ai coaliţiei internaţionale care luptă în Afganistan, precum şi vecinii Afganistanului, exceptând miliţiile Taliban. Mai mulţi aliaţi europeni ai Statelor Unite, printre care Germania, vor să aştepte încheierea conferinţei de la Londra pentru a decide dacă se angajează sau nu să furnizeze trupe suplimentare.