9,2% din PIB, veniturile bugetului general centralizat al unităților administrativ-teritoriale în 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

9,2% din PIB, veniturile bugetului general centralizat al unităților administrativ-teritoriale în 2018

Economie 30 Noiembrie 2017 / 11:56 1187 accesări

Veniturile bugetului general centralizat al unităților administrativ-teritoriale, pe anul 2018, se estimează la 83,19 miliarde de lei, reprezentând 9,2% din Produsul Intern Brut, cele mai mari sume din total fiind alocate bugetelor locale, respectiv 67,65 milioane de lei (7,4% din PIB), arată Raportul privind situația macroeconomică și proiecția acesteia pe anii 2019 - 2021 publicat de Ministerul Finanțelor Publice. Veniturile celorlalte bugete de la nivelul autorităților administrației publice locale reprezintă 1,7% din Produsul Intern Brut. Potrivit documentului, veniturile proprii estimate ale bugetelor locale (formate din impozite, taxe, contribuții, alte vărsăminte, alte venituri) se cifrează la 11,049 miliarde de lei, adică 16,4% din totalul veniturilor bugetelor locale, în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de nivelul estimat al anului 2017. Cotele defalcate din impozitul pe venit reprezintă 14,663 miliarde de lei, respectiv 21,7% din totalul veniturilor bugetelor locale, în scădere față de nivelul estimat al anului 2017 cu 12,6 puncte procentuale.

La nivelul județelor, sumele defalcate din TVA se ridică la 3,016 miliarde de lei și sunt destinate, printre altele, finanțării sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap; finanțării cheltuielilor determinate de implementarea Programului pentru școli al României, în perioada ianuarie — iunie a anului școlar 2017 — 2018; finanțării drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special; finanțării învățământului special și a centrelor județene de resurse și asistență educațională, inclusiv a drepturilor prevăzute de Legea nr. 85/2016 privind plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008 — 13 mai 2011, plății indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub formă de vouchere executorii până la 31 decembrie 2017 etc.

De asemenea, sumele defalcate din TVA la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor — 19,845 miliarde de lei — au ca destinație, printre altele, finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru anumite categorii de cheltuieli, finanțării drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav acordate în baza prevederilor legale, finanțării ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, pentru beneficiarii de ajutor social, finanțării serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor de sub autoritatea consiliilor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și Consiliului General al Municipiului București, precum și finanțării cheltuielilor creșelor etc.

De asemenea, pentru finanțarea drumurilor județene și comunale, au fost alocate 450 de milioane lei, iar repartizarea sumelor pe județe s-a făcut la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și s-au avut în vedere datele statistice comunicate de Institutul Național de Statistică, referitoare la lungimea drumurilor județene și comunale la data de 31 decembrie 2016.

Pentru echilibrarea bugetelor locale este prevăzută o sumă de 6,39 miliarde de lei repartizată pe județe prin derogare de la prevederile art. 32 și art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, iar pentru finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat este alocată suma de 178,6 milioane lei, repartizată pe județe potrivit propunerilor Ministerului Educației Naționale, în baza standardelor de cost.

Potrivit datelor MFP, subvențiile de la bugetul de stat în 2018 pentru bugetele locale sunt în sumă de 7,505 miliarde de lei, din care, în principal, pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap (4,077 miliarde de lei); acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri (70 milioane lei); finanțarea investițiilor derulate potrivit Programului Național de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului 28/2013 (2,053 miliarde de lei) și susținerea derulării proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile (FEN) post-aderare (490,9 milioane lei) implementate la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Bugetul general centralizat al unităților administrativ-teritoriale (BGCUAT), estimat pe anul 2018, este rezultat din cumularea veniturilor și cheltuielilor bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, bugetelor instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetele locale sau integral din venituri proprii, bugetului împrumuturilor externe și interne și a bugetului fondurilor externe nerambursabile și reflectă dimensiunea efortului financiar public al unităților administrativ-teritoriale pe anul 2018.

Taguri articol


12