ENTUZIASM, DAR ŞI HUIDUIELI Ca de fiecare dată, cele mai ample evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale au fost în Capitală, unde peste 20.000 de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Arcului de Triumf, monument care comemorează victoria României în Primul Război Mondial şi care reprezintă sacrificiul suprem a mii de soldaţi români care au murit pentru ca România să se reîntregească, iar cei de aceeaşi limbă şi cultură să fie uniţi. A fost un spectacol de sunet şi culoare din care nu au lipsit oficialităţile, paradele militare, entuziasmul, dar şi fluierăturile şi protestele. Interesant este că, şi de această dată, notă discordantă a făcut preşedintele Traian Băsescu, care a fost întâmpinat la parada militară cu huiduieli şi fluierături de către un grup de protestatari. Mai mult, în loc să lase ranchiuna deoparte şi să stea lângă conducerile Parlamentului şi Guvernului, Băsescu a preferat să asiste la ceremonial de lângă angajaţii aparatului prezidenţial.
„CONSTANŢA UNITĂ” Nici constănţenii nu s-au lăsat mai prejos şi au sărbătorit, în mai toate localităţile din judeţ, cei 94 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, care reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor din graniţele vechii Dacii antice. Şi, pentru că acest deziderat nu ar fi fost posibil fără jertfa ostaşilor români, autorităţile publice locale din mai multe localităţi ale judeţului au organizat, sâmbătă, ceremoniale de depuneri de coroane la monumentele închinate înaintaşilor. O astfel de acţiune a avut loc la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din incinta Cimitirului Central. Ceremonialul a inclus şi o defilare a Gărzii de Onoare în faţa câtorva sute de persoane. Printre acestea l-am regăsit şi pe colonelul în rezervă Ion Şubăcan, un ardelean adoptat de oraşul Constanţa care şi-a amintit că, la 16 ani, şi-a lăsat familia şi a intrat voluntar în armată pentru a elibera Ardealul în al Doilea Război Mondial. La ceremonialul din Cimitirul Central au participat şi reprezentanţii Prefecturii, Primăriei Constanţa şi Consiliului Judeţean, care au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor. „Măreţia Marii Uniri de la 1918 este desăvârşirea unităţii naţionale. Nu a fost opera politicii, ci dezideratul tuturor românilor, care au dorit să aibă sub acelaşi steag Moldova, Ardealul şi Ţara Românească. Cred că, pe zi ce trece, sărbătorirea zilei de 1 Decembrie este din ce în ce mai însemnată şi cred că, doar uniţi, vom deveni mai buni”, a spus reprezentantul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) Mircea Titus Dobre, care a depus o coroană de flori alături de vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
FASOLE CU CIOLAN Evenimente dedicate Zilei Naţionale au fost marcate şi la Ovidiu, unde locuitorii au sărbătorit, alături de primarul George Scupra, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, consilierii judeţeni Radu Babuş şi Atanasie Teodorescu şi consilierii locali ai oraşului. „Am dorit să fiu alături de locuitorii oraşului Ovidiu cu ocazia Zilei Naţionale. Le-am transmis faptul că trebuie să fim uniţi pentru a putea avea un viitor mai bun, un viitor pe care să îl clădim pentru copiii noştri. Şi cum poate fi sărbătorită mai frumos această zi decât împreună cu oamenii, la o porţie de fasole cu ciolan”, a declarat Constantinescu. La rândul său, consilierul judeţean Radu Babuş a spus că România are în spate o istorie milenară pe care nimeni nu o poate contesta. „Românii trebuie să fie mult mai uniţi pentru a depăşi momentele dificile. Am fost prea mult dezbinaţi”, a declarat Babuş.