„95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Simpozion

„95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”

Cultură 27 Martie 2013 / 00:00 473 accesări

CONSTANŢA Muzeul Marinei Române şi Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia marchează, astăzi, împlinirea a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România, printr-o serie de manifestări cultural-artistice. La Constanţa va avea loc un simpozion găzduit de Muzeul Marinei, în sala de conferinţe „Clio”, începând cu ora 12.00. Manifestarea prezentată sub genericul „95 de ani de la unirea Basarabiei cu România” este organizată de instituţia gazdă, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina”.

La lucrări sunt invitaţi să participe membri ai Asociaţiei Studenţilor Basarabeni, ai Ligii Navale Române-filiala Constanţa, ai Clubului Amiralilor, reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, ai Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”- filiala Constanţa, precum şi ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. În finalul simpozionului, participanţii vor asista la un scurt program de cântece şi poezie oferit de membrii Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”.

MANGALIA Muzeul „Callatis” şi Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Liceul Teoretic „Callatis”, Colegiul Economic şi Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, organizează, tot astăzi, de la ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul „95 de ani de la unirea Basarabiei cu România”.

Basarabia, aflată sub dominaţie ţaristă, în urma războiului ruso-turc dintre anii 1806-1812, încheiat prin Tratatul de pace de la Bucureşti, a fost prima provincie românească unită cu România, la 27 martie 1918, deschizând astfel marele act al reîntregirii. Modelul său a fost urmat de Bucovina, la 28 noiembrie 1918 şi de Transilvania, la 1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, s-a înfăptuit Marea Unire.

Actul Unirii cu Basarabia, votat de Sfatul Ţării, la 27 martie 1918, stipula: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!”.

G.G.

Taguri articol


12