98 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
1 Decembrie, ziua românilor de pretutindeni

98 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia

Administrație 01 Decembrie 2016 / 07:03 1637 accesări

Sărbătorim cu toţii, joi, Ziua Naţională a României, o zi împărţită între celebrarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi comemorarea eroilor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului. În urmă cu 97 de ani, pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Regatul Român strigau într-un singur glas: „Unire”. Şi unire a fost. Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, în fața a 1.228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești. Au fost prezente toate păturile sociale din toate ramurile de activitate. Însă ceea ce dădea Adunării înfățișarea unui mare plebiscit popular era afluența poporului. Din toate unghiurile țărilor române, cei ce vorbeau aceeași limbă au sosit la Alba Iulia cu trenul, cu căruțele, călare ori pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte și cu table indicatoare a comunelor ori a ținuturilor. Au fost peste o sută de mii de oameni în acea zi de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pentru a fi de față la semnarea celui mai măreț act al istoriei românilor. În timp ce mulțimea imensă se aduna pe Câmpul lui Horea, în sala Cazinei militare, delegații țineau adunarea în care lua ființă România cea Mare. După adoptarea acestui act istoric, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia aprobau cu aclamații hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, care consfințea procesul de făurire a statului național unitar român, început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat cu alipirea Dobrogei în 1878, unirea Basarabiei cu România în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

PARADĂ LA ARCUL DE TRIUMF

Parade militare spectaculoase vor fi organizate, de Ziua Naţională, în majoritatea oraşelor din ţară, iar autorităţile din multe orașeau pregătit concerte, mese populare cu fasole cu cârnaţi şi focuri de artificii. Cele mai ample manifestări vor avea loc în București, unde va fi o întreagă desfășurare de forțe în Piața Arcul de Triumf, acolo unde peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa începând cu ora 11.00, la parada militară, care va fi una a premierelor. O primă noutate faţă de ultimii ani este aceea că defilarea din 1 Decembrie se va întoarce la Arcul de Triumf, după ce în 2014 şi 2015 s-a desfăşurat în Piaţa Constituţiei. De asemenea, avioanele F16 achiziţionate în acest an de la Forţele Aeriene Portugheze vor brăzda pentru prima oară cerul Capitalei. Este vorba despre cele şase aparate de zbor multirol, care fac parte din Escadrila 53 “Warhawks”, scrie Gândul. O altă noutate este faptul că alături de soldaţii celor trei arme principale (forţele terestre, navale şi aeriene), în acest an vor defila studentele Institutului Medico-Militar Bucureşti. De asemena, pentru prima dată, trei detaşamamente vor purta noile uniforme care vor intra în dotarea Armatei Române din ianuarie 2017.

CE LI S-A PREGĂTIT CONSTĂNȚENILOR

Manifestări ample vor fi organizate și la Constanța, unde câteva sute de militari, pompieri și jandarmi vor participa la ceremonia organizată în Piața Ovidiu cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în programul manifestărilor fiind cuprinse și depuneri de coroane la Cimitirul Militar, Crosul 1 Decembrie și un program artistic, de la ora 12.00. Ceremonia organizată cu această ocazie va fi cea mai amplă desfășurată pe plan local din ultimii ani. Vor fi implicați peste 300 de militari din Forțele Navale, Terestre și Aeriene, precum și militari din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi și ai ISU Dobrogea. Activitățile vor începe la ora 11.00 și vor cuprinde, printre altele, un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale și defilarea Gărzii de Onoare. Totodată, peste 60 de jandarmi constănțeni, în cooperare cu polițiști și pompieri, vor asigura măsurile de ordine publică la festivitățile organizate de Ziua Națională, în scopul desfăşurării acestora într-un climat de ordine şi siguranţă. De asemenea, ceremonii militare şi religioase se desfășoară în toate garnizoanele de marină. Cu acest prilej, vor fi depuse coroane de flori la monumentele Eroilor din Constanța și Mangalia. Drapelul tricolor va fi arborat în toate unitățile militare de marină, iar la bordul navelor militare maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.



12