A 50-a ediţie a Conferinţei pentru Securitate de la München

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A 50-a ediţie a Conferinţei pentru Securitate de la München

Externe 31 Ianuarie 2014 / 00:00 513 accesări

UNDEVA ÎN EUROPA Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, vizitează, joi şi vineri, Polonia, unde va avea întrevederi cu liderii „unui aliat constant al SUA”, înainte de a participa la Conferinţa asupra securităţii de la München. Este prima vizită în Polonia a secretarului american al Apărării după numirea sa în funcţie, în februarie 2013. La Varşovia, Chuck Hagel le va mulţumi interlocutorilor săi pentru susţinerea acordată în Afganistan şi alte locuri ale lumii şi va oferi sprijin pentru eforturile Poloniei de a-şi moderniza apărarea. Nu este însă foarte clar care sunt oficialii de la Varşovia care îl vor primi pe oaspetele american, în contextul dezvăluirilor despre programele de supraveghere care au produs nemulţumire în rândul clasei politice. Astăzi, Chuck Hagel se va deplasa la baza aeriană Powdiz, unde se află staţionat un mic contingent american, după care va vizita un sat din apropiere, unde străbunica lui s-a măritat înainte de a emigra în SUA.

Polonia participă, în prezent, cu un contingent de 1.100 de militari în cadrul coaliţiei NATO în Afganistan, forţă care va fi redusă la 500 de persoane până în luna mai. Pe de altă parte, Varşovia este un interlocutor major al administraţiei de la Washington în ce priveşte proiectul scutului antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, lansat în 2010. Bazat în cea mai mare parte pe o tehnologie americană, proiectul vizează amplasarea în Turcia a unui radar pentru a detecta lansarea de rachete balistice şi a urmări traiectoria acestora. El prevede, de asemenea, instalarea până în 2018 a câte 24 de rachete interceptoare în România şi Polonia. Proiectul NATO a devenit un subiect major de dispută cu Rusia. Ca răspuns la aceste „ameninţări”, puterea de la Moscova a amplasat baterii de rachete cu rază scurtă de acţiune Iskander-M în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, stârnind îngrijorarea Varşoviei şi a ţărilor baltice.

Sâmbătă, secretarul Apărării va participa la München, alături de secretarul de Stat, John Kerry, la conferinţa anuală privind securitatea. Cei doi demnitari urmează să vorbească despre importanţa cooperării transatlantice. Chuck Hagel are prevăzute întâlniri cu mai mulţi omologi străini.

VECHEA ORDINE MONDIALĂ SE CLATINĂ Ameninţările la adresa păcii mondiale reprezentate de conflictul din Siria, dosarul nuclear iranian sau spionajul practicat de NSA se află pe agenda celei de a 50-a ediţii a Conferinţei pe teme de securitate de la München. 20 de şefi de stat şi de guvern, 50 de miniştri ai Apărării sau Afacerilor Externe, zece conducători ai unor organisme internaţionale şi ofiţeri de rang înalt şi-au anunţat prezenţa în capitala bavareză, începând de astăzi şi până duminică. Printre ei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, miniştrii Afacerilor Externe rus - Serghei Lavrov şi iranian - Mohammad Javad Zarif. Relaţiile SUA cu Europa vor fi abordate, din nou, anul acesta, după tensiunile provocate de dezvăluirile programelor de spionaj ale NSA, care ar fi interceptat inclusiv un telefon mobil al cancelarului german, Angela Merkel.

Această a 50-a ediţie a Conferinţei este organizată într-un an plin de evenimente. Se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului. 2014 este, totodată, anul ales de coaliţia internaţională condusă de NATO pentru a pune capăt misiunilor de luptă în Afganistan, orientându-se către o misiune de susţinere a forţelor locale, un eveniment cu un contur imprecis şi neclar din cauza reticenţelor exprimate de Kabul. Însă sfârşitul programat al acestei misiuni NATO nu lasă Alianţa Nord-Atlantică descoperită, a avertizat numărul 2 din ierarhia organizaţiei, Alexander Vershbow, la masa rotundă.

Privirile se vor îndrepta către Germania, în contextul în care gazda Conferinţei este criticată pentru reticenţele de a-şi asuma un rol militar pe scena internaţională, în pofida faptului că noul ministru al Apărării, Ursula von der Leyen, a semnalat o voinţă de ajutorare a Franţei, principalul său aliat european, în operaţiunile din Mali şi Republica Centrafricană. Aceste dezbateri din interiorul lumii Apărării au loc în contextul în care vechea ordine mondială începe să cedeze peste tot.



12