A 70-a aniversare a Muzeului Auschwitz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Site special - 70.auschwitz.org.

A 70-a aniversare a Muzeului Auschwitz

Externe 24 Noiembrie 2014 / 00:00 654 accesări

Pe 27 ianuarie se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz, fiind programată o amplă serie de evenimente, pe parcursul întregului an 2015. Muzeul Auschwitz a lansat deja un site special, 70.auschwitz.org., dedicat viitoarei aniversări, unde vor fi anunțate toate evenimentele ce vor avea loc. Secțiunea ”Map of World Remembrance” va include evenimente programate la nivel mondial.

Evenimentele oficiale vor începe pe 27 ianuarie, dată care timp de zece ani a fost marcată drept Zi Internațională de Comemorare a Holocaustului în calendarul ONU. Sunt prevăzute expoziții, conferințe și întâlniri oficiale între liderii mondiali și reprezentați ai societății civile. Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, se va deplasa la sfârșitul lunii ianuarie la Praga, pentru a participa la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz. Petro Poroșenko este primul președinte care a acceptat invitația lansată de omologul său ceh, Milos Zeman, adresată șefilor de stat ai puterilor învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, printre care și președintele rus, Vladimir Putin. Aceste manifestări, organizate începând din 26 și 27 ianuarie de Congresul European Evreiesc, vor include Forumul „Let My People Live“, programat în orașele Praga și Terezin, fostul Theresienstadt, la care au fost invitați reprezentanți din 47 de țări, după cum a informat Federația Comunităților Evreiești din Republica Cehă. Potrivit organizatorilor Forumului „Let My People Live“, printre invitați se află și cancelarul german, Angela Merkel. Programul publicat pe site-ul acestora informează că la finalul lucrărilor vor lua cuvântul șefa Cabinetului de la Berlin, precum și președinții francez, François Hollande, rus, Vladimir Putin, și ceh, Milos Zeman.

Peste 1,1 milioane de persoane, dintre care aproape un milion de evrei din diferite țări ale Europei, și-au găsit sfârșitul între 1940 și 1945, în lagărul Auschwitz-Birkenau, înființat de Germania nazistă în sudul Poloniei ocupate. Muzeul lagărului, devenit simbol al Holocaustului, este vizitat anual de peste un milion de persoane. Fosta fortăreață de la Terezin, situată la 70 de kilometri nord de Praga, a fost folosită de naziști ca lagăr de tranziție pentru evrei, înainte de deportarea lor spre Auschwitz și alte lagăre de exterminare. În total, 152.659 de evrei au tranzitat pe la Terezin, între 1941 și 1945. Circa 34.000 dintre aceștia au murit acolo, din cauza condițiilor sanitare precare, iar alți 87.000 și-au pierdut viața după deportarea lor la Auschwitz-Birkenau.

Taguri articol


12