Pe măsură ce pandemia de coronavirus se extinde, în Marea Britanie au apărut noi prevederi în contractele de credite, prevederi care îi ajută pe clienţi să absoarbă şocurile cauzate de evenimentele recente, scrie Financial Times.
Avocaţii numesc aceste noi prevederi „clauza de coronavirus”.
Potrivit acestor noi prevederi, pierderile generate de coronavirus ar putea fi adăugate la cifra de afaceri atunci când este calculat profitul, aşa încât companiile să nu atingă prea devreme limita de credit la care au acces.
Companiile care efectuează împrumuturi s-au bucurat în ultimul timp de multă flexibilitate din partea creditorilor, atunci când au avut de-a face cu evenimentede natură extraordinară, iar pandemia de coronavirus face parte din această categorie. recent, agenţia de rating Standard & Poor’s a anunţat că împrumuturile acordate companiilor ar putea ajunge la o rată a creditelor neperformante de 10%.
Cu toate astea, flexibilitatea în relaţia cu clienţii ar putea fi dăunătoare pentru investitorii care fac plasamente în aceste împrumuturi, a atras atenţia analistul Ian Walker. Astfel, cei care investesc în astfel de credite ce ar putea deveni neperformante ar putea suferi o serie de pierderi, a spus Walker, care susţine că noile prevederi contractuale doar maschează probema, nu o rezolvă.
O astfel de clauză a fost menţionată în contractul unui credit acordat producătorului de ambalaje Pacur. Chiar înainte de apariţia turbulenţelor, creditul a fost vândut unui grup mic de investitori. Atât clientul care a luat creditul, cât şi compania creditoare au refuzat să comenteze.