A demarat programul de intervenţii artroscopice!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Clinica de Ortopedie Constanţa. Se operează la „foc continuu”

A demarat programul de intervenţii artroscopice!

Eveniment 21 Aprilie 2012 / 00:00 6834 accesări

La Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa - una dintre cele mai moderne clinici de ortopedie din ţară, dar care concurează şi cu multe clinici din Europa, proiect realizat de Consiliul Judeţean Constanţa - se lucrează la „foc continuu”, solicitările fiind în număr tot mai mare, la clinică apelând şi pacienţi din alte judeţe. Intervenţiile sunt atât din categoria cu un grad de dificultate redus, cât şi din categoria cu grad de dificultate complex, care presupun o anumită dotare, dar şi o anumită pregătire a cadrelor medicale. Ieri, în cadrul Clinicii a demarat programul de artroscopii, anunţă şeful Clinicii, dr. Alexandru Şerban, care colaborează pentru efectuarea intervenţiilor de acest tip cu medicul primar Cristina Pătru, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din capitală. Ea este unul dintre medicii din România care stăpâneşte perfect acest tip de intervenţie chirurgicală, metodă pe care medicii din ţara noastră au preluat-o în anii ‘90 de la colegii din străinătate, după cum spune chiar medicul Pătru. Şeful Clinicii a anunţat ca premieră, în cadrul SCJU, efectuarea intervenţiei de ligamentoplastie, efectuată unui tânăr cu leziune de ligament încrucişat anterior.

ARTROSCOPIA ESTE O TEHNICĂ MINIM INVAZIVĂ PRIN CARE SE OBŢIN IMAGINI ÎN TIMP REAL DIN INTERIORUL ARTICULAŢIILOR, FIE CĂ VORBIM DESPRE CELE ALE UMĂRULUI, ŞOLDULUI SAU GENUNCHILOR, GLEZNELOR ETC., CU AJUTORUL UNUI INSTRUMENT OPTIC CE ESTE ATAŞAT UNEI CAMERE VIDEO DE MICI DIMENSIUNI.

Medicul Pătru a operat, ieri, în cadrul Clinicii constănţene, un prim pacient prin această metodă, existând, de acum, dotarea necesară în acest sens şi la SCJU. Este vorba despre un pacient de 18 ani, din Constanţa, care a primit diagnosticul de leziune a ligamentului încrucişat anterior şi fractură de menisc. „A fost vorba de o leziune traumatică veche. Operaţia a decurs foarte bine, pacientul este bine, dar va avea nevoie de o recuperare de patru până la şase luni, care va consta şi în gimnastică specială”, a declarat dr. Cristina Pătru. Tânărul îşi va reveni complet, putând să desfăşoare orice sport, exact ca înainte de incident. Medicul venit de la Spitalul Floreasca a promis că va mai ajuta pacienţii constănţeni, chiar dacă nu este hotărâtă să lucreze doar pentru spitalul constănţean. Şeful Clinicii, dr. Alexandru Şerban, a declarat că are în plan ca asemenea tip de intervenţie chirurgicală să devină de uz curent şi la Clinica de Ortopedie din cadrul SCJU. Ieri au mai fost realizate alte două asemenea operaţii.



12