Preşedintele Kosovo, Fatmir Sejdiu, în vârstă de 58 de ani, şi-a anunţat, ieri, demisia, după ce Curtea Constituţională din Priştina a decis că a încălcat Constituţia, rămânând lider al partidului său şi după preluarea funcţiei de şef al acestui teritoriu. Curtea Constituţională kosovară a anunţat vineri că Sejdiu a încălcat Legea Fundamentală, rămânand în postul de preşedinte al partidului său, Liga Democratică din Kosovo (LDK), după preluarea funcţiei de şef de stat.
Funcţia de preşedinte în Kosovo are, preponderent, atribuţii protocolare. Fatmir Sejdiu a fost ales preşedinte de către Parlament, în februarie 2006. Sejdiu este şeful Ligii Democratice din Kosovo, partidul liderului istoric Ibrahim Rugova, cel care a condus Kosovo spre independenţă. Sejdiu i-a succedat în funcţie lui Rugova, după ce acesta a decedat în ianuarie 2006, în urma unui cancer la plămâni. Decizia Curţii Constituţionale de la Priştina intervine în condiţiile în care partidul se pregăteşte de alegeri, înainte de alegerile generale de anul viitor. În acelaşi timp, Priştina ar urma să înceapă, luna viitoare, discuţii cu Belgradul, după ce Adunarea Generală a ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care cere dialog între Serbia şi Kosovo şi care deschide calea pentru discuţii directe între cele două părţi. Şi în partid, Sejdiu a fost sub presiune pentru a rupe relaţiile cu principalul său partener de coaliţie, Partidul Democratic din Kosovo, condus de fostul lider rebel Hashim Thaci, după ce poliţia UE a întreprins percheziţii la biroul ministrului Transportului, suspectat de deturnare de fonduri publice.
Decizia Curţii Constituţionale marchează un punct de cotitură în sistemul judiciar din Kosovo, criticat de Occident pentru că este influenţat de oficiali corupţi şi de crima organizată. Trei dintre cei nouă membri ai Curţii sunt judecători internaţionali numiţi de CEDO şi de şeful misiunii UE din Kosovo, Pieter Feith.