Bolnavii de inimă sunt, de câteva zile, în panică! Au ajuns la farmacie să-și ia medicamentul pe care îl înghit de ani de zile - digoxin, la indicația medicului, și au constatat cu stupoare că acesta a dipărut. Sunt pacienți care au luat la picior mai multe farmacii în speranța că până la urmă vor mai găsi măcar o cutie, însă răspunsul primit a fost același: ”Nu se mai fabrică. Așa ni s-a spus. Dacă aveți posibilitatea, mergeți în Bulgaria. Acolo îl puteți găsi”. ”Am mers la 5 - 6 farmacii numai la mine în cartier (Tomis Nord - nr.). Nu îl au. M-au adus apoi în zona Spitalului Județean, pentru că știam că acolo sunt multe farmacii poate mai bine aprovizionate. Nici acolo nu l-am găsit. Ce mă fac? Mi se face rău dacă nu îl iau...”, a spus, pentru ”Telegraf”, Cecilia, o pacientă din Constanța care ia tratament cu digoxin de mai bine de 4 ani. I s-a răspuns că: ”Nu se mai face... S-ar putea la finele lui noiembrie sau începutul lui decembrie să reapară pe piață!”.
Unii bolnavi ar fi vrut să meargă să și-l procure de la farmacii din țară, însă au aflat că situația este aceeași. Digoxin nu se mai fabrică pentru cel puțin două luni.
DIGOXIN Potrivit prospectului, digoxinul este administrat în insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, flutter atrial, tahicardie paroxistică, tahicardie supraventriculară, șoc cardiogen (mai ales când este însoțit de edem pulmonar acut). Este indicat și în situații acute și la bolnavii cu tendință mare de acumulare a digitalicelor.
NU E ATÂT DE DRAMATIC Medicii liniștesc bolnavii și spun că, totuși, situația nu este chiar atât de dramatică. ”Nu este un medicament vital, dar nici nu trebuie întrerupt tratamentul. Recomand bolnavilor care au pe rețetă digoxin să meargă la doctor să discute o altă schemă de tratament”, a declarat, pentru ”Telegraf”, șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU), dr. Irinel Parepa. S-ar părea că medicamentele ieftine, așa cum este și cazul digoxinului, sunt retrase de pe piață pentru că producătorii nu le consideră rentabile.
ATENȚIONĂRI CARE SE ADEVERESC! Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Marius Tănasă, declara, încă din vară, că primește frecvent cereri de renunţare (la fabricarea unor medicamente - n.r.) din motive comerciale. ”Probabil că unii agenţi îşi fac calcule economice şi vor decide că nu mai este rentabil, dar nu vor dispărea toate medicamentele“, a spus Tănasă. Totodată, în prima lună din toamnă, reprezentanţii industriei farmaceutice trăgeau, la rândul lor, un semnal de alarmă: peste 1.000 de medicamente riscă să dispară de pe piaţa din România, domeniul terapeutic cel mai afectat fiind cel al cardiologiei. Motivul este scăderea preţului medicamentelor sub preţul de producţie, astfel că anumite medicamente devin nerentabile pentru cei care le fabrică.