A dispărut un miliard de dolari din R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Țară mică, hoți mari

A dispărut un miliard de dolari din R. Moldova

Externe 09 Aprilie 2015 / 00:00 1588 accesări

Procurori anticorupţie şi auditori americani efectuează cercetări în legătură cu tranzacţii misterioase prin care suma de un miliard de dolari a dispărut, o situaţie stânjenitoare pentru R. Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, care doreşte să adere la UE, relatează site-ul Business Recorder. Scandalul ameninţă să destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma însemnând foarte mult pentru acest stat sărac.

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a R. Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării. Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor. Tranzacţiile par că au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie. Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi, iar banii par să fi dispărut. ”Nu pot să explic cum poate cineva să fure o sumă atât de mare de bani dintr-o ţară atât de mică”, a declarat recent Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chişinău.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presă, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci ruseşti. Liderul opoziţiei socialiste, Igor Dodon, a declarat că el bănuieşte că banii au ajuns în conturile unor firme offshore, unde li s-a pierdut urma. ”Banii au fost daţi ştiindu-se că nu vor fi rambursaţi niciodată”, a declarat el pentru AFP.

VISUL RUȘILOR Moscova speră că acele forţe din R. Moldova care susţin dialogul cu Rusia şi se opun unirii cu România vor juca un rol mai mare în politica ţării, a declarat secretarul de stat şi adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, într-un interviu pentru ”Rossiiskaia Gazeta”. ”Salutăm victoria acelor forţe din R. Moldova care susţin relaţii de prietenie cu Rusia”, a declarat el. ”Sperăm că politicienii care sunt împotriva pierderii suveranităţii R. Moldova şi a unirii ei cu România, care nu se grăbesc să intre în blocuri militare politice şi au o viziune realistă asupra lumii, vor juca un rol mai mare în politica moldovenească”, a precizat Karasin în interviul publicat ieri. ”Aceasta va promova o cooperare activă cu Chişinăul. Vrem să dezvoltăm relaţii interstatate cu R. Moldova”, a conchis Karasin.



12