Google a preluat, pentru 3,2 miliarde de dolari în cash, compania americană Nest Labs, care produce senzori şi automatizări pentru locuinţă, precum termostate şi detectoare de fum conectate la WiFi. Preluarea Nest Labs reprezintă a doua mare tranzacţie a Google din ultimii doi ani. Compania a cumpărat în 2012 producătorul de smartphone-uri Motorola Mobility, pentru 12,5 miliarde de dolari. Google, care operează cel mai popular motor de căutare online şi dezvoltă Android, cel mai răspândit sistem de operare pentru smartphone-uri şi tablete, continuă astfel extinderea dincolo de afacerea de bază, publicitatea pe internet, după ce a investit în zone diverse, precum robotică sau tehnologii care permit automobilelor să conducă fără şofer.
Nest Labs, cu sediul în Palo Alto, California, este deţinută particular, cu puţine informaţii disponibile despre aspectele financiare ale afacerii. Compania este un exponent al curentului ”Internet of Things” (internetul lucrurilor), o viziune a unui viitor interconectat, în care obiecte banale, de la automobile la electrocasnice şi corpuri de iluminat, sunt dotate cu senzori, cipuri şi conectivitate wireless. Conceptul a fost una dintre temele-cheie ale Consumer Electronics Show 2014, cea mai mare expoziţie anuală de electronice, care a avut loc săptămâna trecută, la Las Vegas. Companii mari, precum Cisco Systems, General Motors sau Intel, investesc masiv în dezvoltarea de tehnologii în această direcţie, alături de numeroasele firme mici aflate la început de drum, care caută încă produsul revoluţionar prin care să se lanseze. Google se numără printre investitorii mai vechi la Nest Labs, finanţând compania prin propriul vehicul de capital de risc. Produsele Nest sunt comercializate în magazinele retail şi online ale Apple. Firma a precizat că va continua să ofere produse compatibile cu sistemele Apple, care vor putea fi controlate de pe iPhone sau iPad. Un reprezentant al Apple a refuzat să comenteze dacă gigantul american va continua să comercializeze produsele Nest.
WHISKY AMERICAN CUMPĂRAT DE JAPONEZI O altă tranzacţie interesantă a fost efectuată de grupul nipon Suntory Holdings, care a preluat compania americană Beam, producătorul whisky-ului Jim Beam, pentru 13,6 miliarde dolari în cash. Incluzând datoriile asumate de Suntory odată cu preluarea Beam, valoarea tranzacţiei se ridică la 16 miliarde de dolari. Tranzacţia a fost efectuată după o revenire puternică în ultimul deceniu a bourbon-ului american, care a ajuns în 2012 la cea mai ridicată producţie din 1973 încoace. Beam Inc. mai deţine mărcile de bourbon Maker's Mark şi Knob Creek şi este al doilea mare producător de whisky american, după Brown-Forman Corp., care produce, printre altele, Jack Daniel's şi vodca Finlandia. Producătorul de bere şi băuturi răcoritoare Suntory este în prezent pe locul 15 în lume după vânzările de băuturi alcoolice. După perfectarea tranzacţiei, grupul japonez va urca pe poziţia a treia, după Diageo, din Marea Britanie, şi Pernod Ricard, din Franţa. Afacere de familie, Suntory a fost fondată în 1899, la Osaka, unde are sediul şi în prezent. Jim Beam este în prezent numărul 4 la nivel global, cu vânzări anuale de aproape 2,5 miliarde de dolari.
SCĂDERE ÎN VIZOR Nu la fel de bune sunt veştile care parvin de la Samsung Electronics, care a pierdut 28 de miliarde de dolari din capitalizare în şase săptămâni. Declinul va continua, în condiţiile în care Apple şi companiile chineze îşi măresc cota pe piaţa telefoanelor. Acţiunile Samsung Electronics s-au depreciat cu 13% după data de 29 noiembrie, pierzând din capitalizare mai mult decât oricare altă companie la nivel mondial. Se prognozează că preţul titlurilor companiei sud-coreene va scădea cu încă 11%.
Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, a raportat pentru ultimele trei luni din 2013 primul declin al profitului din ultimele nouă trimestre, pe fondul creşterii concurenţei din partea Apple şi a producătorilor chinezi de dispozitive mobile ieftine. Potrivit estimărilor optimiste, acţiunile Samsung vor reveni la creştere după ce valoarea acestora a coborât la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, în raport cu titlurile companiilor concurente. Acţiunile Samsung sunt în creştere cu 0,7% la bursa din Londra, la 620 dolari pe unitate, conferind ieri companiei o capitalizare de 182,65 miliarde de dolari.