Directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Ahmet Uzumcu, şi-a exprimat îngrijorarea, luni, faţă de informaţiile privind un atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma şi a cerut o analiză preliminară a rapoartelor existente, relatează site-ul agenţiei Reuters. "Centrul de Situaţii al OPCW a monitorizat îndeaproape incidentul şi a făcut o analiză preliminară a rapoartelor privind presupusa utilizare a armelor chimice, imediat după apariţia informaţiilor. Misiunea de constatare a faptelor (FFM) colectează în acest moment informaţii suplimentare din toate sursele disponibile pentru a stabili dacă au fost folosite arme chimice. Misiunea va raporta constatările sale către statele membre ale Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice", a spus Uzumcu.
Misiunea din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a fost înfiinţată în 2014 "pentru a stabili faptele în legătură cu alegaţiile privind utilizarea substanţelor chimice toxice, a clorului, în scopuri ostile în Republica Arabă Siriană". Această structură specială intervievează martori şi obţine probe şi dovezi fizice pentru analiză, potrivit Mediafax.
În 2015, Consiliul de Securitate al ONU a susţinut continuarea activităţii Misiunii de constatare a faptelor (FFM). Constatările acestei misiuni au confirmat utilizarea substanţelor chimice toxice ca arme în Siria. Duminică, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Douma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor. Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Douma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.